Agenda 2024

  • Zaterdag 20 april 2024 14:00 uur: 'meet and greet' bij Stanley & Livingstone in Den Haag. Ontmoet Noorwegen-schrijvers: o.a. Beer Visser, Fred Geers, Ria Warmerdam en Gea van Veen. Meer info: Uitgeverij Raaf.
  • Donderdag 25 april 2024 19:30 uur: lezing bij Beagle Bikes in Utrecht, zowel fysiek als online: 'Fietsen door Noorwegen en Zweden in het spoor van St.Olav'. Info en opgave: BeagleBikes.nl.

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Via Gaia:

flyer noorwegen middag 2 1536x1083pngSave the date!

Zaterdag 20 april organiseert Uitgeverij Raaf het event Dwars door Noorwegen in reisboekenwinkel Stanley & Livingstone in Den Haag. Van 14:00 uur tot 17:00 uur kunnen bezoekers zich onderdompelen in boeken, presentaties, verhalen en reistips over Noorwegen van fervente reizigers die er ook nog boeken over schreven. 

Camino FietstransportOproep!

Camino Fietstransport, bekend van fiets- en bagagevervoer naar Zuid-Europa, onderzoekt of er voldoende interesse is voor transport richting Scandinavië. Nu de rechtstreekse veerbootverbinding is weggevallen, is dit een welkom alternatief!

Fiets en Wandelbeurs Utrecht 2023Kom je ook naar de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht of Gent? Via Gaia is daar ook met een informatiekraam en lezingen.

cursus smartphone gps navigatieWil je alle mogelijkheden leren kennen van Smartphone GPS-navigatie? Meld je dan aan voor de cursus Smartphone GPS-navigatie.

veerbootkristiansand3Sneak Preview! Dit is ‘m dan, Gudbrandsdalsleden, de Engelse vertaling van Het Olavspad. Een fietsgids voor de pelgrimsroute naar Nidaros (Trondheim) in Noorwegen. Maar er is meer...

veerbootkristiansand3Veerdienst Holland Norway Lines legt schip stil wegens financiële problemen.

Rederij Holland Norway Lines (HNL) heeft uitstel van betaling aangevraagd. In afwachting van de verdere ontwikkelingen ligt de veerdienst naar Kristiansand in Noorwegen voorlopig stil, meldt de rederij.

schermafbeelding 2023 08 10 om 08.42.06Hierbij wat nuttige sites voor de huidige situatie in Noorwegen. Allemaal in het Noors, maar je kan een vertaal-app gebruiken.

kristiansroute0De fietsgids van de Kristiansroute is verschenen!

En daar is ’t ie dan! De fietsgids van de Kristiansroute. Na een onduidelijke verschijningsdatum (“rond 1 mei”, “nee, week later”, “nee, misschien toch deze week al”), geheel onverwachts toch vandaag verschenen!

Veerdienst naar Noorwegen vanaf andere haven vanwege aanmeerproblemen.

Rederij Holland Norway Lines (HNL) vaart vanaf midden april niet langer vanuit de Eemshaven naar Kristiansand in Noorwegen, maar vanaf 1 juni vertrekt de MS Romantica vanaf de overkant, het Duitse Emden. Tussen midden april en 1 juni wijkt de veerboot tijdelijk uit naar de Duitse havenstad Cuxhaven.

KristiansrouteTada….🥁🥁🥁 De ‘aanlooproute’ heeft nu een naam: Kristiansroute. Deze naam is gekozen vanwege het startpunt, Kristiansand, en het eindpunt, Kristiania, de oude naam van Oslo.

fietsvakantiepodcast265Luister naar Het St. Olavspad Op Twee Wielen.
Op mijn tijdelijke werkplek in Ringebu, Noorwegen, werd ik geïnterviewd door Henrik Kos van de Fietsvakantiepodcast. Ik sprak met hem onder andere over het St. Olavspad, een 580 km lange fietsroute van Selånger aan de Zweedse oostkust, naar Trondheim aan de Noorse westkust. De route heb ik onlangs gefietst en daar wordt volgend jaar een gids van gepubliceerd.
Je kan de podcast hier beluisteren: Het St. Olavspad Op Twee Wielen (in het Nederlands).

Via GaiaVoor het vierde opeenvolgende jaar werk ik weer aan nieuwe fietsroutes in Scandinavië. Dit jaar hoop ik de fietsroute In het spoor van Olav de Heilige helemaal af te maken.

tekening maaike van halAfgelopen zaterdag gaf ik (onverwachts!) een lezing over Het Olavspad tijdens de regiobijeenkomst van de Europafietsers in Voorschoten. Maaike van Hal (Maaike Visuals) maakte deze ‘aantekeningen’ tijdens mijn lezing.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

facebook groepSinds kort is er een Facebookgroep "In het spoor van Olav de Heilige", bedoeld om informatie en ervaringen uit te wisselen over het fietsen van Het Olavspad. De groep is vooralsnog openbaar (totdat blijkt dat er te veel 'gespuis' binnen komt fietsen).

fietsvakantiepodcast265Luister naar St. Olav spoort verder in Zweden.
Op een camping in Zweden werd ik geïnterviewd door Henrik Kos die op dat moment zelf aan het fietsen was in Italië.
Je kan de podcast hier beluisteren (1e kwartier): St. Olav spoort verder in Zweden. (in het Nederlands)

gids in doos265Hoera, hij is er!! 🎉🥳🥂
De fietsgids Het Olavspad is verschenen en wat voelt dat bijzonder!! Mijn pen zit nu zelfs even zonder woorden: “……..”
Ondertussen spring ik een paar gaten in de lucht en fiets ik naast mijn wielen van trots!

olavspadnoorwegenOp 12 mei verschijnt de fietsgids Het Olavspad!

"A journey becomes a pilgrimage as we discover, day by day, that the distance traveled is less important than the experience gained." - Ernest Kurtz

fietsvakantiepodcast265Luister naar Pelgrimeren op twee wielen.
Op  7 april 2021 werd ik geïnterviewd door Henrik Kos van de Fietsvakantie Podcast. Luister hier naar de aflevering Pelgrimeren Op Twee Wielen.
In deze podcast een interview over mijn fietsreizen en Het Olavspad in het bijzonder.