Fietsen in NoorwegenHier vind je een informatie en tips over fietsen en overnachten in Zweden in het algemeen.
Tip:
kijk ook eens op de site van Visit Sweden.

faq zweden01 Zweden is een paradijs voor wildkampeerders en evenals de rest van Scandinaviƫ relatief veilig. Als vrouw alleen heb ik regelmatig ergens in de wildernis mijn tentje opgezet of in een vindskydd geslapen. Een vindskydd, 'shelter', is een houten overkapping waar je kan overnachten in je eigen slaapzak. Sommige zijn groot genoeg om de tent er in te zetten. Dat kan handig zijn als bescherming tegen muggen of tegen regen als het inwaait.

Twee nuttige sites:

Wellicht ten overvloede: respecteer altijd de natuur en laat geen afval achter.

Muggen

In bossen en bij stilstaand water, zoals veenmoerassen en meertjes, kunnen muggen onder bepaalde weersomstandigheden en als de schemering valt, zeker een stoorzender zijn.

Teken

In het zuiden van Zweden bevinden zich teken die Lyme of Tekenencefalitis (TBE) veroorzaken. Controleer jezelf of je partner dagelijks op de aanwezigheid van teken en verwijder deze direct. Kijk op de website van de RIVM wat je kunt doen bij de aanwezigheid van een teek en of je het zelf nodig vindt om je je daarvoor te vaccineren.

Onderweg in Zweden krijg ik regelmatig te horen dat het water uit de meren drinkbaar is. Toch gebruik ik voor de zekerheid vaak een waterfilter.

Er zijn beren in Zweden. Iemand schreef op Social Media: 'ik kreeg de tip om hem dan vooral te fotograferen!' Ze worden namelijk zeer zelden waargenomen en zijn ontzettend schuw. In Zweden woont de Europese bruine beer. Een kleine beer, die voornamelijk bessen, muizen, mieren en plantenwortels eet. Een broodje mens staat niet op zijn menu, maar helemaal ongevaarlijk is hij ook weer niet. Als hij zich bedreigd voelt, bestaat er een kans dat hij je aanvalt. Op de website van Take me to Sweden staat een wat uitgebreider artikel over beren in Zweden.