Noorwegen en Zweden zijn fijne landen voor kampeerders. Een tent mee onderweg geeft je de meeste vrijheid in het bepalen van de dagafstanden, vooral als je wildkampeert.

Een paar praktische kampeertips.

De eisen waaraan een tent moet voldoen, zijn onderhevig aan persoonlijke voorkeur. Voor kamperen in Noorwegen en Zweden zijn twee aspecten, hoewel niet noodzakelijk, erg nuttig.

  • Een tent die op zichzelf kan staan zonder gebruik van haringen. Bij wildkamperen heb je de ondergrond niet altijd voor het uitkiezen. Met een vrijstaande tent, kun je ook op een stenen ondergrond staan. Je zou de tent zelfs in een shelter (Noors: gapahuk, Zweeds: vindskydd) kunnen zetten, dan dient hij als muggennet of bescherming tegen de kou en inwaaiende regen.
  • Een tent waarvan je eerst de buitentent opzet en daar vervolgens de binnentent inhangt. Dit is erg fijn als het regent, omdat je spullen en je binnentent dan droog blijven tijdens het opzetten en afbreken van de tent.
  • Controleer vooraf altijd of de tent ook echt waterdicht is en urenlang regen kan verdragen.

‘s Nachts kan het behoorlijk fris zijn. Een slaapzak met een comforttemperatuur vanaf vijf graden is het meest geschikt. Heb je een dunnere slaapzak, dan kan je overwegen ook een (zijden) lakenzak mee te nemen.

Ga je in juni, hou er dan rekening mee dat het ‘s nachts amper donker wordt. Een slaapmasker kan handig zijn om niet uit je biologische ritme te raken.

Voor de gasbrander: gasblikjes met ventiel zijn duur, maar goed te verkrijgen bij outdoorwinkels, doe-het-zelfwinkels, sommige tankstations en soms bij campings. Het is altijd handig om een reserveblikje bij je te hebben.

Voor de multibrander: benzine, diesel, spiritus (denaturert sprit) en paraffine (lampe parafin) zijn verkrijgbaar bij benzinestations. Bij outdoor-, jacht- en hengelsportwinkels zijn ook (de duurdere) brandstofflessen van Optimus, Primus en Coleman verkrijgbaar.

Tip Vlieg je naar Noorwegen en Zweden? Brandstof mag je niet meenemen in het vliegtuig, koop die daarom pas bij aankomst in de betreffende landen.

Hier vind je handige websites en apps voor fietsvakanties in het algemeen.

Materiaal voor Fietsen en kamperen
Organisaties
Overnachten algemeen
Overnachten in Noorwegen
Overnachten in Zweden
Nuttige apps
  • UT: overzicht van routes en DNT-hutten
  • Cycleplanet: ontmoet andere fietsers, vind overnachtingen. Helaas is de Noorwegenkaart nog leeg! Maar je kan helpen met deze kaart te vullen met handige informatie.
  • iOverlander: overzicht van de handigste plekken voor reizigers (‘overlanders’) zoals: wildkamperen of andere slaapplekken, drinkwater, restaurants.
  • Archies: een van de meest complete apps met campings.