overzichtskaartkristiansrouteVanaf april 2022 vaart er een nieuwe veerboot van Eemshaven naar Kristiansand. Momenteel wordt er gewerkt aan een ‘aanlooproute’ van Kristiansand naar Oslo, het startpunt van Het Olavspad.

De Kristiansroute is een prachtige route van Kristiansand, langs de scherenkust van zuidoost Noordwegen (de "Noorse Rivièra"), naar Oslo. Onderweg fiets je langs mooie zandstranden en indrukkende fjorden, door pittoreske vissersdorpjes met charmante witte huisjes. Deze regio staat bekend als ‘het glimlachende zuiden’ met de meeste zonuren van heel Noorwegen.

De route volgt onder andere delen van de North Sea Cycle Route, de oude E18 en twee pelgrimspaden, Borgleden en Tunsbergleden.
Zij die met de veerboot aankomen in Langesund, Larvik of Sandefjord kunnen in die betreffende havens de route oppakken.

Vanaf Horten, na 333 km, wordt de route opgedeeld in drie aftakkingen die aansluiting hebben aan Het Olavspad en Onderweg naar St. Olav:

  • Van Horten naar Oslo langs de westelijk kant van het Oslofjord (118 km)
  • Van Horten naar Oslo langs de oostelijk kant van het Oslofjord (76 km)

De publicatie van de gids van deze route wordt in juni 2023 verwacht.

larvik camping

Foto: Larvik, zomer 2021

De naam

In de Middeleeuwen heette Oslo 'Ánslo' of 'Áslo' en later 'Óslo' of 'Opslo'. In 1624 werd de stad grotendeels door een brand verwoest, maar koning Christiaan IV van Denemarken en Noorwegen liet de stad iets meer naar het westen herbouwen en gaf het de naam Christiania, vernoemd naar zichzelf.
Een klein deel van de stad bleef Oslo heetten. Volgens een officiële spellingshervorming (die de ch in de k veranderde) werd de naam in 1877 veranderd in Kristiania. In hetzelfde jaar veranderde ook Christiansand in Kristiansand. In 1925 werd de naam weer terug veranderd in Oslo. Het oorspronkelijke oostelijke deel van de stad, wat al Oslo heette, werd van toen af Gamle Oslo of Gamlebyen genoemd.

Lees hier meer over de totstandkoming van de route: Op Twee Wielen.