overzichtskaartkristiansroute2023Deze Kristiansroute is een prachtige route van Kristiansand, langs de scherenkust van Zuidoost-Noorwegen, naar Oslo. Onderweg fiets je langs mooie zandstranden en indrukwekkende fjorden, door pittoreske vissersdorpjes met charmante witte huisjes. Deze regio staat bekend als de ‘Noorse Rivièra’ en ‘het glimlachende zuiden’ met de meeste zonuren van heel Noorwegen. De route volgt onder andere delen van de North Sea Cycle Route, enkele lokale fietsroutes en twee pelgrimspaden, Borgleden en Tunsbergleden. Zij die met de veerboot aankomen in Larvik of Sandefjord, kunnen in die betreffende havens de route oppakken.

Vanaf Horten, na 310 km, wordt de route opgedeeld in twee aftakkingen die aansluiting hebben aan Het Olavspad en Onderweg naar St. Olav:

  • Van Horten naar Oslo langs de oostelijk kant van het Oslofjord (66 km).
  • Van Horten naar Oslo langs de westelijk kant van het Oslofjord (117 km).
  • Vanaf Horten, via de veerpont naar Moss, oostwaarts naar Zweden (152 km). Alleen online.
kristiansroute voorkant 3d 330 1Bestel hier de gids:
€22,95

De naam

De naam Kristiansroute is gekozen vanwege het startpunt Kristiansand en het eindpunt Kristiania, de oude naam van Oslo. In de middeleeuwen gebruikte men de naam Ánslo of Áslo en later Óslo of Opslo. In 1624 werd de stad grotendeels door brand verwoest en koning Christiaan IV van Denemarken en Noorwegen liet de stad herbouwen en gaf haar de naam Christiania, vernoemd naar zichzelf. Bij de spellingshervorming in 1877 veranderde de naam in Kristiania. In hetzelfde jaar veranderde ook Christiansand in Kristiansand. In 1925 kreeg Kristiania opnieuw de naam Oslo

Lees hier meer over de totstandkoming van de route: Op Twee Wielen.