overzichtkaart onderwegnaarstolavOnderweg naar St. Olav is een route van Oslo naar Selånger die beide Olavspaden met elkaar verbindt. De route heeft alles van Zweden in zich: bossen, meren, idyllische dorpjes met rode huizen, een stukje oostkust, rust en ruimte.

Er wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de ontwikkeling van deze route. De publicatie van deze gids wordt eind 2024 / begin 2025 verwacht.

  • Lengte van Oslo naar Selånger: 786 km
  • Beginpunt: Ruïne Hallvard-kathedraal in Oslo
  • Eindpunt: Selånger kerkruïne
  • Benodigde tijd: ongeveer 2 weken
  • Zwaarte: 3/5
  • 85% verhard, 15% onverhard
  • Beste seizoen: half juni - half september

De route is opgedeeld in vijf trajecten:

Traject 1 Noorwegen
(Oslo – Zweeds/Noorse grens)
Tijdens dit eerste traject fiets je eerst vele kilometers door de bebouwing van Olso naar Lillestrøm en vervolgens door het glooiende Noorse boerenland. Hoe dichter je de Zweedse grens nadert, hoe meer natuurschoon.

Traject 2 Värmland
(Zweeds/Noorse grens – Naren)
Een uitgestrekt heuvellandschap met veel bos, afgewisseld met meren, scheren, beekjes en rivieren. Je passeert de stadjes Sunne en Hagfors. Ongeveer driekwart van dit gebied bestaat uit bos en het aantal meren komt boven de 10.000 uit. Grote kans dat je hier herten, vossen, kraanvogels en elanden spot.

Traject 3 Dalarna
(Naren – Tungsen)
Ruige berggebieden, nog meer bossen en meren, klaterende watervallen en doodstille weggetjes. Dalarna - Dalarna betekent ‘de dalen’ - is vooral bekend vanwege de bont beschilderde speelgoedpaardjes, dalahästar, en de rode huizen (de rode kleur van de Zweedse huizen, Falunrood, vindt hier zijn oorsprong). Je bereikt hier het hoogste punt van de route (450 meter).

Traject 4 Gävleborg
(Tungsen – Armsjön)
De natuur hier varieert van archipels, uitgestrekte vlaktes, weiden en diepe bossen. Je komt aan bij de kust van de Botnische Golf, het noordelijkste gedeelte van de Oostzee. Je fietst door de kuststreek Jungfrukusten met kleine pitoreske vissersdorpjes.

Traject 5 Västernorrland
(Armsjön – Sundsvall)
Je bent bijna in Selånger, het startpunt van het St. Olavspad. Dit gebied in Våsternorrland heet Medelpad, middelste pad. Sinds de Middeleeuwen wordt de streek zo genoemd omdat hier de pelgrimsroute begint. Je komt voor het eerst weer in een grote stad, Sundsvall.