Onderweg naar St. OlavVragen over Onderweg naar St. Olav.

Kijk eveneens bij Praktisch, daar staan misschien ook al wat antwoorden op jouw vragen.

Wanneer verschijnt de gids?

Er wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de ontwikkeling van deze route. De publicatie van deze gids wordt eind 2024/begin 2025 verwacht. Wil je een bericht zodra de uitgave-datum bekend is? Neem dan contact op via het contactformulier.

Kan ik de auto ergens voor een paar weken parkeren in Oslo?

Parkeren in Oslo is een hele uitdaging. Je zou een van de pelgrimsaccommodaties, campings of hotels kunnen vragen of je de auto daar een paar weken kwijt kan. De hotels in het centrum hebben vaak maar heel beperkte parkeerruimte of helemaal niet, daar maak je eigenlijk geen kans. Probeer het vooral ver buiten het centrum of zelfs buiten Oslo. Het pelgrimscentrum in Oslo heeft in ieder geval geen plek.

Kan de fiets onderweg ook in de trein of de bus?

In Zweden kan de fiets niet met de bus mee. Op bepaalde trajecten mag de fiets mee in de trein. Op deze fietsroute is er echter geen mogelijkheid om onderweg op de trein of bus te stappen. Eenmaal in Sundsvall aangekomen, kun je wel met de fiets in de trein westwaarts.

Kan ik beren tegenkomen op deze route?

Het kan, maar de kans is extreem klein. Vorig jaar schreef iemand op Facebook: 'ik kreeg de tip om hem dan vooral te fotograferen!' Ze worden namelijk zeer zelden waargenomen en zijn ontzettend schuw. In het hele gebied waar de route doorheen loopt, maar vooral in Dalarna en Gävleborg, komen beren voor. Dit is de Europese bruine beer. Een kleine beer, die voornamelijk bessen, muizen, mieren en plantenwortels eet. Een broodje mens staat niet op zijn menu, maar helemaal ongevaarlijk is hij ook weer niet. Als hij zich bedreigd voelt, bestaat er een kans dat hij je aanvalt. Op de website van Take me to Sweden staat een wat uitgebreider artikel over beren in Zweden.