Een pelgrims-fietsroute van Oslo langs Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen, via het schitterende Gudbrandsdal, over de betoverende hoogvlakte Dovrefjell naar Trondheim.
- Lengte via oostelijke route: 632 km
- Lengte via westelijke route: 645 km
- Beginpunt: Ruïne Hallvard-kathedraal in Oslo
- Eindpunt: Nidaros-kathedraal in Trondheim
- Benodigde tijd ca. 2 weken
- Zwaarte 4/5
- Beste seizoen: half juni - half september
- Deels gemarkeerd (daar waar de route samenkomt met de officiële wandelroute)
- Hoogtepunten: Hoogvlakte Dovrefjell, de Nidarosdomen in Trondheim, Sygard Grytting (700 jaar oude pelgrimsherberg), de Kathedraalruïne van Hamar, het Gudbrandsdal en de Skibladner over Mjøsa.
- Trefwoorden: rust, ruimte, natuur, cultuur, hoogvlakten, bergen en dalen.
Santiago, Rome en Jeruzalem staan bekend als dé drie klassieke en meest bekende pelgrimsbestemmingen. Trondheim in Noorwegen was echter in de middeleeuwen net zo’n belangrijke pelgrimsbestemming. De pelgrims liepen naar het graf van de heilige Olav in Nidaros, de oude naam van Trondheim.
Sinds het eind van de vorige eeuw zijn er diverse routes opnieuw toegankelijk gemaakt voor de moderne pelgrim en de Nidaros-kathedraal (Nidarosdomen) in Trondheim is de bestemming van maar liefst negen pelgrimsroutes, de Olavswegen.
De meeste pelgrims kiezen voor het prachtige Olavspad van Oslo naar Trondheim, ook wel Gudbrandsdalsleden genoemd. Vanuit Oslo zijn er twee routes, een oostelijke en een westelijke. Bij Lillehammer komen die samen. De oostelijke route is de historische route, de westelijke route is een landelijker alternatief.
Het Olavspad is een uitstekend alternatief voor de pelgrimsroutes naar Santiago die ieder jaar drukker worden. De populariteit van de route tussen Oslo en Trondheim neemt toe, maar in vergelijking met de populaire route naar Santiago de Compostela (Camino Francès) is het erg rustig op de route naar Trondheim. Ter vergelijking: in Santiago komen elk jaar ongeveer 300.000 pelgrims aan. In Trondheim zijn dat er rond de 1500, waarvan er ruim 600 uit Oslo zijn gekomen. De overige 900 zijn pelgrims die de andere routes gelopen (of – in een enkel geval – gefietst) hebben.
Pelgrimeren op de fiets
Van Het Olavspad heeft Gea van Veen een fietsroute gemaakt.
Iets voor jou? Lees dan vooral alle nuttige informatie onder Praktisch. Of wordt lid van de Facebookgroep In het spoor van Olav de Heilige. Hier wordt informatie uitgewisseld door fietsers van Het Olavspad en andere fiets-pelgrimsroutes in Noorwegen en Zweden.
Meer informatie over de totstandkoming van de fietsroute is ook te vinden op de site van Op Twee Wielen.
Disclaimer: de informatie over deze route is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Openingstijden, routes en beschikbare accommodaties zijn echter aan verandering onderhevig. Via Gaia is niet aansprakelijk voor consequenties die voortvloeien uit het gebruik van de inhoud van deze website en de fietsgids.
Enkele teksten op deze site zijn met toestemming overgenomen uit de wandelgids en de website van Ria Warmerdam van uitgeverij Op Vrije Voeten.