overzichtskaart in het spoor van odhVolg het spoor van Olav de Heilige. Een gevarieerde fietroute van bijna 2000 kilometer door een steeds wisselend decor van het Scandinavische landschap. Fiets daar naar toe vanaf Kristiansand, een route van ruim 400 km.

Trondheim in Noorwegen was in de middeleeuwen net zo’n belangrijke pelgrimsbestemming als Santiago, Rome en Jeruzalem. De pelgrims liepen naar het graf van de heilige Olav in Nidaros, de oude naam van Trondheim. Sinds een aantal jaren zijn er diverse routes opnieuw toegankelijk gemaakt voor de moderne (wandelende) pelgrim.

Twee van deze routes, het St. Olavspad van Selånger (Zweden) naar Trondheim (Noorwegen) en Het Olavspad van Oslo naar Trondheim (Noorwegen), zijn aangepast voor fietsers. Deze Olavspaden vormen samen met een verbindingsroute één grote ronde, bijna tweeduizend kilometers lange fietsroute door Noorwegen en Zweden, In het spoor van Olav de Heilige.

Het Olavspad in Noorwegen is afzonderlijk te fietsen. Voor de andere twee routes is dat lastiger omdat Selånger, het beginpunt van het St. Olavspad en tevens eindpunt van Onderweg naar St. Olav, slecht bereikbaar is met openbaar vervoer in combinatie met de fiets.

Richting en startplaats

Fiets vanaf Kristiansand noordwaarts, naar Oslo. Vervolgens fiets je de hele ronde tegen de klok in. Je begint in Oslo met Onderweg naar St. Olav. Waarom tegen de klok? Om twee redenen: de route is dan makkelijker omdat de beklimmingen minder steil zijn én het St. Olavspad van Selånger naar Trondheim is voor fietsers geheel bewegwijzerd in die richting.
Uiteraard kun je de route ook andersom fietsen, hij is dan wel iets zwaarder. Ga je met de fiets in trein en boot noordwaarts? Begin dan in Oslo, dat is de makkelijkst bereikbare stad met het OV.

De routes

De routes die tezamen In het spoor van Olav de Heilige vormen, worden hier afzonderlijk beschreven:

Een route van Kristiansand naar Oslo. Momenteel wordt er gewerkt aan deze ‘aanlooproute’, het startpunt van Het Olavspad of het langere In het spoor van Olav de Heilige. De route volgt onder andere delen van de North Sea Cycle Route, de oude E18 en twee pelgrimspaden, Borgleden en Tunsbergleden.
Zij die met de veerboot aankomen Kristiansand, maar ook in Langesund, Larvik of Sandefjord kunnen in die betreffende havens de route oppakken. De gids van deze route op z'n vroegst eind 2023 gepubliceerd.

Lees meer over deze aanlooproute

Een route van Oslo naar Selånger die beide Olavspaden met elkaar verbindt. Je fietst door het typisch Zweedse landschap van bossen en meren. Er wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de ontwikkeling van deze route. Wil je deze route in 2022 al fietsen? Via het contactformulier kun je hierover contact met me opnemen. De gids van deze route wordt naar verwachting in 2023 gepubliceerd.

Lees meer over Onderweg naar St. Olav...

Een prachtige 'coast to coast' pelgrimsfietsroute van 580 kilometer van Selånger door het Zweedse platteland en de Scandinavische hooglanden via de bergen van Noorwegen naar Trondheim. Deze route is voor fietsers geheel bewegwijzerd. Op dit moment wordt er gewerkt aan een fietsgids. Deze wordt naar verwachting in 2023 gepubliceerd.

Lees meer over het St. Olavspad...

Van deze (zelfstandige) route is er een gids beschikbaar. Deze gids beschrijft de prachtige pelgrims-fietsroute van Oslo langs Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen, via het schitterende Gudbrandsdal, over de betoverende hoogvlakte Dovrefjell naar Trondheim.
Als onderdeel van In het spoor van de Olav de Heilige is het raadzaam deze van noord naar zuid te fietsen. Je kan dan achteraan in de gids beginnen. Het gebruik van de GPS-tracks is in dat geval aan te raden.

Lees meer over Het Olavspad...