overzicht in het spoorVolg het spoor van Olav de Heilige. Een serie van vier gevarieerde fietsroutes van in totaal bijna 2400 kilometer door een steeds wisselend decor van het Scandinavische landschap.

Deze serie bestaat uit:

  • Kristiansroute (Kristiansand-Oslo)
  • Onderweg naar St.Olav (Oslo-Selånger)
  • St. Olavspad (Selånger-Trondheim)
  • Het Olavspad (Oslo-Trondheim of Trondheim-Oslo)

Trondheim in Noorwegen was in de middeleeuwen net zo’n belangrijke pelgrimsbestemming als Santiago, Rome en Jeruzalem. De pelgrims liepen naar het graf van de heilige Olav in Nidaros, de oude naam van Trondheim. Sinds een aantal jaren zijn er diverse routes opnieuw toegankelijk gemaakt voor de moderne (wandelende) pelgrim.

Twee van deze pelgrimsroutes, het St. Olavspad van Selånger (Zweden) naar Trondheim (Noorwegen) en Het Olavspad van Oslo naar Trondheim (Noorwegen), zijn aangepast voor fietsers. Deze Olavspaden vormen met een verbindingsroute, Onderweg naar St. Olav, één grote ronde, bijna tweeduizend kilometer lange fietsroute door Noorwegen en Zweden. De Kristiansroute is een aanlooproute naar Oslo, het startpunt van de ronde.

Het Olavspad en de Kristiansroute in Noorwegen zijn afzonderlijk en in beide richtingen te fietsen. Voor de andere twee routes is dat lastiger omdat Selånger, het beginpunt van het St. Olavspad en tevens eindpunt van Onderweg naar St. Olav, slecht bereikbaar is met openbaar vervoer in combinatie met de fiets.

Startplaats en Richting

Wil je de complete route fietsen, dan begin je in Kristiansand. In Oslo aangekomen fiets je oostwaarts naar Selånger. Vervolgens westwaarts naar Trondheim en daarna zuidwaarts naar Oslo. De ronde fiets je tegen de klok in en dat heeft meerdere redenen: de route is dan makkelijker omdat de beklimmingen minder steil zijn, de route gaat van redelijk pittig naar behoorlijk pittig en van mooi naar heel mooi. Daarbij is het St. Olavspad van Selånger naar Trondheim voor fietsers geheel bewegwijzerd in één richting.
Uiteraard kun je er voor kiezen de route andersom te fietsen als je bovengenoemde redenen geen bezwaar vindt.

De routes

De vier routes die samen In het spoor van Olav de Heilige vormen, worden hier afzonderlijk beschreven.

De Kristiansroute is een prachtige route langs de eindeloze scherenkust van Zuidoost-Noorwegen, van Kristiansand naar Kristiania, de oude naam van Oslo.

Lees meer over de Kristiansroute...

Een route van Oslo naar Selånger die beide Olavspaden met elkaar verbindt. Je fietst door het typisch Zweedse landschap van bossen en meren. Er wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de ontwikkeling van deze route. Wil je deze route in 2022 al fietsen? Via het contactformulier kun je hierover contact met me opnemen. De gids van deze route wordt naar verwachting in 2024 gepubliceerd.

Lees meer over Onderweg naar St. Olav...

Een prachtige 'coast to coast' pelgrimsfietsroute van 580 kilometer van Selånger door het Zweedse platteland en de Scandinavische hooglanden via de bergen van Noorwegen naar Trondheim. Deze route is voor fietsers geheel bewegwijzerd. Op dit moment wordt er gewerkt aan een fietsgids. Deze wordt naar verwachting in 2024 gepubliceerd.

Lees meer over het St. Olavspad...

Van deze (zelfstandige) route is er een gids beschikbaar. Deze gids beschrijft de prachtige pelgrims-fietsroute van Oslo langs Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen, via het schitterende Gudbrandsdal, over de betoverende hoogvlakte Dovrefjell naar Trondheim.
Als onderdeel van In het spoor van de Olav de Heilige is het raadzaam deze van noord naar zuid te fietsen. Je kan dan achteraan in de gids beginnen. Het gebruik van de GPS-tracks is in dat geval aan te raden.

Lees meer over Het Olavspad...