Je wilt natuurlijk het liefst zonder fietspech en zonder lichamelijk ongemak je tocht volbrengen. Op deze website wordt niet uitgebreid in gegaan op fietstechniek, daar zijn goede boeken en websites voor, maar wel vind je hier een aantal handige tips die het fietsen in Noorwegen en Zweden mogelijk aangenamer maken. Er zullen misschien voor jou wat overbodige punten genoemd worden, maar wellicht zit er net iets tussen waaraan je misschien niet gedacht hebt.

Een goed afgestelde fiets kan een hoop lichamelijk ongemak voorkomen. Een fiets moet je passen. Dat betekent niet alleen dat hij lekker zit, maar ook dat alle contactpunten, zoals het zadel, het stuur en de trappers, goed zijn afgesteld. Die worden bepaald door de been-, arm- en ruglengte. Als dat op orde is, heeft dat automatisch tot gevolg dat de fiets ook lekker zit. Twijfel je over de juiste afstelling? Een bezoek aan een bikefitter is een goede investering.

Brede banden van 42-50 mm hebben de voorkeur omdat je regelmatig over onverharde wegen fietst. Wil je niet zulke brede banden, dan is 37 mm echt wel het minimum. Kies voor slijtvaste antilekbanden en check af en toe de bandenspanning.

De juiste bandenspanning
De aanbevolen spanning staat vermeld op de zijkant van de band, maar de juiste spanning varieert afhankelijk van het wegdek. Verharde wegen = hoge druk, onverharde wegen = lagere druk. Ik raad je aan om een paar verschillende bandenspanningen uit te proberen om uit te vinden welke bij jouw stijl, snelheid en behoefte aan comfort past.

Er zijn, vooral in het verleden, heel wat heuvels en bergen bedwongen zonder versnellingen. Gelukkig hebben we er tegenwoordig genoeg om het klimmen en dalen een stuk makkelijker te maken. Zeven versnellingen is wel het minimum.

Een spiegeltje op het stuur is erg handig om achteropkomend verkeer te kunnen zien aankomen of je fietspartner in de gaten te kunnen houden

Ook in Noorwegen en Zweden zit het elektrisch fietsen enorm in de lift. De talrijke klimmetjes zijn zeer geschikt voor een elektrische fiets. Wel moet je rekening houden met het volgende:

  • Opladen zal niet tot problemen leiden, zolang je niet gaat wildkamperen. Wel is het handig om een planning te maken wat overnachten betreft. Bij twijfel of je bij een accommodatie kan opladen, is het handig om van tevoren even te bellen om dat na te vragen.
  • Oplaadpunten voor fietsers zijn zeldzaam in Noorwegen en Zweden, maar door de opmars van de huidige ontwikkeling kan daar zo verandering in komen. Handige plekken om op te laden zijn horecagelegenheden en tankstations.

Waterdichte fietstassen zijn zeer aan te bevelen. Zij zijn zwaar en duur, maar de investering loont. Bovendien zijn deze tassen makkelijk los te klikken, wat ook handig is in het openbaar vervoer en bij smalle doorgangen. Heb je geen waterdichte fietstassen, stop dan de kleding eerst in plastic zakken. Doe dat ook bij fietstassen met regenhoezen, want hierbij wordt de inhoud van je fietstassen door opspattend water vaak toch nog nat. Verdeel het gewicht goed tussen de voor- en achtertassen (verhouding 1/3 voor, 2/3 achter). Links en rechts moeten even zwaar zijn.

  • Zorg dat je fiets in goede staat is.
  • Doe eventueel een fietsreparatiecursus. Er zijn in Nederland een aantal aanbieders voor een cursus basisvaardigheden en/of een cursus fietsreparatie onderweg. Klik hier voor een lijst: Fietsonderhoud.
  • Zorg dat je reserveonderdelen en wat klein gereedschap bij je hebt, zodat je zelf makkelijk iets kan vervangen. Laat je voor de juiste onderdelen inspireren door de lijst op de website van De Vakantiefietser.
  • Mocht je je fiets niet dagelijks gebruiken, maak dan eerst een flinke proefrit met bepakking. Het is makkelijker om thuis nog alle ongerechtigheden aan te pakken dan wanneer je die onderweg tegenkomt.
  • Check voordat je weg gaat of:
    • alle schroefjes goed vast zitten;
    • de banden op goede spanning zijn;
    • de verlichting het doet (voor de tunnels in Noorwegen en Zweden, al kom je die op de routes van Via Gaia niet tegen);
    • de remblokjes vervangen moeten worden (neem voor de zekerheid een extra setje mee).
Fietsonderhoud (zelf doen)
Materiaal voor Fietsen en kamperen
Navigatie (websites)
Fietsroutes
Organisaties
Nuttige apps voor navigatie

Zoek in de Appstore van Apple of de Playstore van Android:

  • Fietsvakantiewinkel (bevat ook Via-Gaia-fietsroutes)
  • Pocket Earth
  • OSMand
  • Maps.me
  • Komoot
  • MapOut