In Noorwegen en Zweden moet je wat het weer betreft op alles voorbereid zijn. Het kan in de zomer zowel erg warm als erg koud zijn. En wanneer je over de hoogvlaktes fietst, kan het weer zomaar omslaan.

Persoonlijke voorkeuren spelen een belangrijke rol. De een zweert bij merinowol, de ander heeft liever lycra. Belangrijk is vooral om geen dikke kleding mee te nemen. Kleding die in laagjes over elkaar kan worden aangetrokken is veel efficiënter. Katoenen kleding wordt afgeraden. Katoen blijft nat waardoor je snel afkoelt. Polyester (lycra) draagt comfortabel en is snel droog. Kleding van merinowol is ideaal bij elke temperatuur. Zowel tijdens het fietsen (shirt, vest of trui, sokken), als tijdens de avonden en nachten (onderkleding). Het gaat niet stinken en is snel droog. Nadeel van merinowol is dat de stof kwetsbaar is.

Een extra trui of vest is praktisch omdat het soms fris kan zijn. Kies dan voor een trui of vest van fleece of merinowol.

Een jas van Goretex beschermt tegen regen, wind en koude, maar houdt toch voldoende ademend vermogen. Een andere optie is een jas van softshell (winddicht, ademend en waterafstotend) plus een extra regenjas.

Een fietsbroek met zeem absorbeert vocht, voorkomt wrijving en dempt schokken.

Een (afrits)fietsbroek van sneldrogend, waterafstotend en ademend materiaal (bijvoorbeeld van Gonso of Vaude) kan eventueel tijdens het fietsen aan over de zeembroek, maar ook ‘s avonds als het wat frisser is. Regent het niet al te hard of blijft het bij een buitje, dan zou je hier geen regenbroek overheen hoeven doen. Door het fietsen blijf je warm en hij is immers zo weer droog. Bij lage temperaturen en/of een hele dag in de regen, is een extra regenbroek geen overbodige luxe.

Dichte fietsschoenen beschermen je voeten tegen kou, water, vuil en scherpe voorwerpen. Fiets je niet met fietsschoenen of met sandalen, kies dan in ieder geval voor een schoen met harde zool. Dat maakt het mogelijk meer kracht te zetten. Bij regen (of als het een keer heel erg koud is) kun je hier nog waterdichte overschoenen overheen doen. Laatstgenoemde zijn eigenlijk wel must-haves in Scandinavië.

Praktische accessoires
  • Een fluorescerend hesje is aan te bevelen wanneer je op de drukkere wegen fietst.
  • Een helm. Hoewel de helm niet verplicht is in Noorwegen en Zweden, is hij zeker aan te bevelen.
  • Handschoenen. Met en zonder vingers. Fietshandschoenen zonder vingers zijn comfortabel omdat ze zweet opnemen waardoor je beter grip houdt, maar ze beschermen niet tegen de kou. In Noorwegen en Zweden zijn handschoenen met vingers, of zelfs waterdichte wanten, altijd handig, vooral omdat het op hoogvlaktes in augustus 's nachts licht kan vriezen.
Tips
  • Was (of spoel) je zeembroek elke dag uit. Dit voorkomt infecties.
  • Kleding van merinowol hoef je maar af en toe te wassen. Hang het elke dag even uit en het is na een paar uur buiten hangen weer fris.
  • Wasserettes zijn in Noorwegen en Zweden zeer schaars, maar vaak beschikken campings over een wasmachine waar je tegen betaling gebruik van mag maken.