Het meest mooie en spectaculaire deel van het Olavspad is toch wel Dovrefjell, een prachtige hoogvlakte waar de fietsroute tussen Hjerkinn en Kongsvold overheen gaat.

uitgelicht dovrefjell1Dovrefjell is het eerste berggebied van Noorwegen dat een eigen naam kreeg. De bergen spelen ook een rol in de ontstaansmythe van Noorwegen.
De broers Nor en Gor, waren de veroveraars en stichters van dit land dat naar hen vernoemd is: Norge. De een veroverde het binnenland, de ander de kust. In Dovre moesten ze hun zus bevrijden uit de klauwen van een reus. De hoogvlakte Dovre is van oudsher een te nemen hindernis op de weg naar het noorden. Van welke kant je ook kwam, je moest altijd over deze duistere, ombarmhartige, omvangrijke en vaak gevaarlijke hoogvlakte reizen. De natuur is ruig, de streek is zeer dun bevolkt, en sneeuwval, smeltwater en lawines zorgden voor veel reisongemak. Het weer kan er ook plotseling omslaan. In vroeger tijden stond het gebied, en de ruige natuur in het algemeen, symbool voor chaos en duistere krachten (in tegenstelling tot de kerk, een plaats van orde en veiligheid). In de bergen huisden trollen, geesten en feeën. In Kristin Lavransdatter is ook een passage te vinden waar de angst voor de wilde natuur wordt beschreven. Toen er in 1814, na eeuwen van overheersing door Denen en Zweden, er eindelijk een grondwet voor een zelfstandige natie kwam, spraken de trotse ontwerpers daarvan eensgezinde Noren te blijven totdat Dovrefjell in elkaar zou storten.

uitgelicht dovrefjell3Tegenwoordig is Dovrefjell vooral een prachtig ongerept berggebied met bijzondere flora en fauna. Het Dovrefjell Nasjonalpark is opgericht in 1974 om het landschap van ongewone planten en dieren te beschermen. Sinds 2002 is het park behoorlijk uitgebreid en heet het Dovrefjell-Sunndalsfjella Nasjonalpark. Er zijn maar liefst 420 plantensoorten te vinden en daarmee heeft dit gebied de meest uitgebreide bergflora van Noord-Europa. Daarbij bijzondere soorten als alsem, lenteanemoon en een klaproos die alleen op Dovrefjell te vinden is: de Dovre klaproos. Voor de moderne, fietsende, pelgrim is Dovrefjell eerder een betoverend hoogtepunt dan een onbarmhartige passage op de reis naar het noorden, al zal je er nou ook weer niet “met twee vingers in je neus” overheen fietsen. En bij slecht weer (sneeuw, mist en onweer) is het onbeschutte gebied nog steeds niet zonder gevaar.

uitgelicht dovrefjell15Dombås is een klein stadje en een perfecte uitvalsbasis voor het bezoeken van Dovrefjell. Alle informatie hierover is te krijgen bij het informatiecentrum op de Sentralplassen. Je kunt je hier ook aanmelden voor activiteiten zoals muskusossen- en elandensafari's.

Bekijk ook de website van Dovrefjell Adventures.


Fiets je de route noordwaarts, dan zijn de eerste paar honderd meter, vanaf de start bij Hjerkinnstue, behoorlijk pittig:

uitgelicht dovrefjell0auitgelicht dovrefjell0buitgelicht dovrefjell0c

Maar je wordt rijkelijk beloond:

uitgelicht dovrefjell2uitgelicht dovrefjell4uitgelicht dovrefjell5uitgelicht dovrefjell6uitgelicht dovrefjell7uitgelicht dovrefjell8uitgelicht dovrefjell9uitgelicht dovrefjell10uitgelicht dovrefjell11uitgelicht dovrefjell12uitgelicht dovrefjell13uitgelicht dovrefjell16uitgelicht dovrefjell17uitgelicht dovrefjell18uitgelicht dovrefjell19Camping Hjerkinstue