Tijdens het fietsen van het Olavspad zul je regelmatig stuiten op de literaire sporen van Kristin Lavransdatter. Kristin Lavransdatter is een trilogie van de Noorse auteur Sigrid Undset. De boeken die tussen 1920 en 1922 verschenen, leverden haar in 1928 de Nobelprijs voor literatuur op.

Jørundgard, SelFilmset Jørundgard

Dichtbij Rondane bevindt zich Middelaldersenter Jørundgard. Deze middeleeuwse boerderij is gebouwd als filmset voor de film Kristen Lavransdatter van Liv Ullmann, naar de gelijknamige trilogie. De trilogie is zeer geliefd in binnen- en buitenland en er verschijnen nog regelmatig herdrukken in diverse talen. Het kloeke werk van meer dan 1.000 pagina’s maakt een onuitwisbare indruk op verschillende groepen lezers. Het is niet alleen een meeslepend verhaal over een vrouw van vlees en bloed, het is ook een levendige en historisch verantwoorde beschrijving van de middeleeuwen, het rijke en harde boerenleven, de religie met de spanningen tussen het katholieke en traditionele geloof en de geschiedenis van Noorwegen. Bovendien zijn de emoties en drijfveren van de personages van alle tijden.

Jørundgard, SelSporen in het heden

De locaties en personen (op de hoofdpersonen na), zijn gebaseerd op bestaande plekken en mensen. En veel van die locaties liggen in Gudbrandsdalen en op de route naar Trondheim. Voor de kenners en liefhebbers van de boeken ligt de route bezaaid met verwijzingen. Maar zelfs de pelgrims die het verhaal niet kennen zullen tegen ‘Lavransdatterania’ aanlopen. Jørundgard is de boerderij waar Kristin opgroeide, in het boek gesitueerd bij het plaatsje Sel, waar het nu als filmset te vinden is. Iedere zomer is deze set ook het decor voor een theaterversie van Kristin Lavransdatter. Bij Skaun zijn de fundamenten van Husaby te bezichtigen, het huis waar Kristen en Erlend na hun huwelijk woonden. En Kristin maakte zelfs een pelgrimage naar Nidaros.

Jørundgard, SelHet verhaal

Kristin Lavransdatter speelt zich af in de veertiende eeuw en beschrijft het leven van de onafhankelijke boerendochter Kristin. Centrale thema’s zijn de strijd tussen de eigen wil, de mores van het geloof en de verplichtingen naar familie en omgeving. Als kind hebben Kristin en haar vader een goede en warme verstandhouding, maar als tiener schaadt ze haar vaders vertrouwen door verliefd te worden op ridder Erlend en zelfs zwanger te raken. En dat terwijl ze verloofd is met Simon, de man die haar vader voor haar heeft uitgezocht. Kristin wordt verscheurd door schuldgevoel en spijt, maar ze trouwt met Erlend en krijgt in totaal acht kinderen. Haar liefde voor hem verdiept, maar het huwelijk gaat niet over rozen. Erlend is wispelturig en gaat onzorgvuldig om met geld en goed. De echtelieden groeien uit elkaar, maar verzoenen zich ook weer. Als Erlend sterft besluit Kristin non te worden. Tijdens de pestepidemie verzorgt ze zieken en bezwijkt uiteindelijk zelf aan de ziekte.

Docu Kristin LavransdatterMinidocumentaire: Kristin Lavransdatters Rike

Deze korte film (7:30 min.) is gemaakt door Sel Teaterlag in 2018 en gaat over Sigrid Undset en haar verbondenheid met het Gudbrandsdal, de plek die het uitgangspunt werd voor haar hele verhaal over Kristin Lavransdatter.
Deze documentaire is in het Noors, maar laat je dat vooral niet weerhouden te kijken: je ziet schitterende beelden van het Gudbrandsdal. Beelden die je als Olavspadfietser zeker zult herkennen of die je zullen inspireren om het Olavspad te gaan fietsen!

Jørundgard, SelJørundgard middelaldersenter
Jørundgardvegen 18
2672 Sel (Noorwegen)
Tel.: +47 913 32 393
E-mail:
Website: www.jorundgard.no
Open: 1 juni - 1 oktober
Het centrum is tevens een eenvoudige accommodatie voor pelgrims

Bekijk de trailer van de film
Lees meer over de film


Bjerkebæk, LillehammerBjerkebæk

In Lillehammer bevind zich Bjerkebæk, het huis van Sigrid Undset (1882-1949), de auteur van Kristin Lavransdatter. Ze woonde met haar drie kinderen in oude houten gebouwen die van twee boerderijen uit Gudbrandsdalen waren overgeplaatst. Ze richtte Bjerkebæk in met haar persoonlijke touch. De naam is een samentrekking van berk en beek (bjørk en bekk). Sigrid Undset woonde hier vanaf 1919 tot aan haar dood. In 2007 werd dit huis een museum en werd het interieur gereconstrueerd naar de inrichting van de jaren dertig.

Bjerkebæk
Sigrid Undsetsveg 16E
2615 Lillehammer (Noorwegen)
Tel.: +47 61 28 89 00
E-mail:
Website: https://bjerkebek.no/
Open: 1 juni - 31 augustus