Het kan niet anders of je komt in Noorwegen trollen tegen! Bestaan die dan echt? Als je de bronnen erop naslaat, zou je denken van niet, want een trol wordt beschreven als een mythisch wezen. En mythische wezens hebben nou eenmaal de bijzondere eigenschap alleen in de mythologie voor te komen.
Mythisch of niet, als je tussen Oslo en Trondheim het Olavspad fietst, zie je toch echt wel heel veel sporen van trollen. En dan moet je wel sterk in je schoenen staan om er niet in te geloven!

Trollenhollen:

uitgelicht trollen 21uitgelicht trollen 22uitgelicht trollen 23uitgelicht trollen 24uitgelicht trollen 25uitgelicht trollen 32

In de Scandinavische mythologie zijn trollen reusachtige, lelijke, onvriendelijke wezens. Ze zijn traag en suf, maar ook beresterk. En, niet onbelangrijk: ze lusten mensen!
Gelukkig heb je overdag niets van ze te vrezen omdat ze zich dan hebben verstopt, ver van de bewoonde wereld. Ze verstenen namelijk bij zonlicht en ze kunnen het geluid van kerkklokken niet verdragen.

Gespot langs het Olavspad. Zouden dit ook trollen zijn?:

uitgelicht trollen 17uitgelicht trollen 18uitgelicht trollen 19uitgelicht trollen 20

Er schijnen wel degelijk zichtbare bewijzen te zijn voor het bestaan van trollen: de hoeveelheid enorme keien die je her en der in het land verspreid ziet.
Als trollen ‘s nachts kerkklokken horen, dan zullen ze er alles aan doen om die tot zwijgen te brengen. Een geliefde methode is dan om enorme keien tegen de kerktorens aan te gooien. Het scheelt dat ze ongelooflijk lomp zijn en niet goed kunnen mikken: daarom staan de meeste kerktorens nog overeind, maar liggen de keien overal verspreid in dorpen, steden en op het platteland:

uitgelicht trollen 27uitgelicht trollen 28uitgelicht trollen 29uitgelicht trollen 30uitgelicht trollen 31

Een ander bewijs: de enorme rotsfomaties met soms vreemde vormen zouden best wel eens versteende trollen kunnen zijn. De bekendste in Noorwegen – helaas nogal ver bij het Olavspad uit de buurt – is de Trolltindane, te bereiken via de Trollstigen. Volgens overlevering zou dat een grote groep trollen zijn geweest op weg naar een bruiloft. De tocht duurde echter langer dan voorzien en bij het eerste zonlicht veranderden ze in een enorme rotsformatie.

uitgelicht trollen 1Trolltindane

Als je het Olavspad fietst, kom je in Sjoa bij een benzinestation met daarnaast een compleet trollendorp, Trollbygda. Je zou hier de indruk kunnen krijgen dat het bestaan van trollen toch een mythe is, De houten trollen kijken vriendelijk en staan bewegingsloos bij de picknickbankjes en de huisjes. Volstrekt ongevaarlijk. Alhoewel, bij de slapende trol Herman staat er wel een bordje dat je hem niet wakker mag maken...:

Trollbygda, SjoaTrollbygda, SjoaTrollbygda, SjoaTrollbygda, SjoaTrollbygda, SjoaTrollbygda, SjoaTrollbygda, SjoaTrollbygda, SjoaTrollbygda, Sjoa

Tja… zijn trollen nou wel of geen mythe?
Wanneer je tussen Fannem en Børsa voor de alternatieve fietsroute langs het fjord kiest, kom je vlak voor Orkanger in een echt trollenbos (trollskoven). Via een slingerpaadje kom je op een open plek in het bos met houten hutjes, houten eettafels en zowaar een heuse trollentroon! Er is echter geen trol te zien. Maar ja, het feit dat je er geen enkele trol treft, zegt niets. Want weet je nog dat ze niet tegen zonlicht kunnen? Dus...

Trollskoven, OrkangerTrollskoven, OrkangerTrollskoven, OrkangerTrollskoven, OrkangerTrollskoven, Orkanger