sygard gryttingDe oudste pelgrimsherberg op het Olavspad

Sygard Grytting is een pelgrimsaccomodatie, maar niet zomaar één…
Het voelt alsof je honderden jaren terug in de tijd stapt, om precies te zijn: naar de veertiende eeuw. De oude houten huizen staan hoog op de berghelling en het prachtige uitzicht op de vallei Gudbrandsdal zijn als iets uit een sprookje.

sygard gryttingMiddeleeuwse pelgrim

Rust uit na een lange dag zoals de middeleeuwse pelgrim deed en probeer je in te denken wat hier zevenhonderd jaar heeft plaatsgevonden. Dit zijn de enige overblijfselen van een middeleeuwse herberg tussen Oslo en Trondheim, en voor de pelgrim toch eigenlijk wel een "must" om hier tijdens zijn pelgrimage de nacht door te brengen.

uitgelicht sygardgrytting20Langloft

De middeleeuwse pelgrimszolder, de zogenaamde Langloft, is van voor de Zwarte Dood (1350) . Het is de bovenste verdieping van een aparte schuur waar gewoonlijk de meiden of knechten van de boerderij sliepen, maar ook gebruikt werd als accommodatie voor pelgrims.
De schuur is met een blokhuttechniek – zonder nagels en spijkers – gebouwd. Een techniek die vóór de Zwarte Dood in 1350 bekend was.
Dat de zolder van Sygard Grytting al die tijd bewaard is gebleven en nu opnieuw is ingericht als rustieke accommodatie voor pelgrims, maakt de link met het verleden wel bijzonder tastbaar!

sygard gryttingDe naam Sygard Grytting

De naam Grytting is afgeleid van het Oud-Noorse "grojt-vin" wat weide met stenen betekent, en Sygard betekent zuidelijk. Op basis van de locatie en archeologisch bewijs, wordt aangenomen dat deze agrarische nederzetting een van de oudste in Gudbrandsdalen is. Bij opgravingen kwamen langhuizen uit de Romeinse tijd tevoorschijn. De huidige boerderij bestaat uit 25 gebouwen die dateren van 1300 tot 1860 en zijn buitengewoon goed bewaard gebleven.

sygard gryttingDe eigenaren

Niet alleen de pelgrimherberg, maar ook de familieboerderij gaat terug tot de middeleeuwen. De huidige eigenaar, Stig Grytting, is de 17e generatie die het landgoed bewoond. Sygard Grytting is al sinds 1300 in het bezit van de familie, wat betekent dat 300 jaar voordat de Pilgrim Fathers Engeland verlieten voor de Nieuwe Wereld, Sygard Grytting al pelgrims ontving op hun weg naar Trondheim.
Stig en zijn vrouw Hilde runnen samen de boerderij, zij beheren het land, zorgen voor de dieren, het hotel en de pelgrimsaccomodatie. Ook bieden zij gasten een driegangenmenu aan. Het eten is zelfgemaakt, en het menu bestaat uit eigen producten van de boerderij: het vlees komt van de dieren de groenten uit de tuin en fruit wordt geoogst uit de boomgaard. (foto © Sygard Grytting)

sygard gryttingFLOKK (2011)

Op het landgoed van Sygard Grytting bevind zich ook Flokk. Flokk is een kunstinstallatie uit 2011 met 21 lange, smalle figuren in brons gegoten, met glazen ogen. Zij kijken uit over de Gudbransdalvallei. De kunstenaar achter het werk is Gitte Dæhlin. (foto © Ian Brodie)

Sygard Grytting middelalderloft
Kongsvegen 999
2647 Sør-Fron (Noorwegen)
T +47 61298588 / +47 91306750
E-mail:
Website: www.grytting.com

Meer foto's:

 sygard gryttingsygard gryttingsygard gryttingsygard gryttingsygard gryttingsygard gryttingsygard gryttingsygard gryttingsygard gryttingsygard gryttingsygard gryttingsygard gryttingsygard gryttingsygard gryttingsygard gryttingsygard gryttingsygard gryttingsygard gryttinguitgelicht sygardgrytting6