Het Olavspad heeft voor de fiets een prachtige alternatieve route door Orkladalen. Deze (vlakke!) route gaat eerst langs de Orkla en daarna langs de fjord-arm Gualosen. Voordat je bij het fjord aankomt, fiets je eerst nog door Orkanger. Een stadje met een wel heel bijzonder staafkerk...

uitgelicht orkanger0Little Norway / Thamspaviljongen

Het Thams-paviljoen, ook wel bekend als Little Norway is een replica van een staafkerk en de Noorse bijdrage aan de wereldtentoonstelling in Chicago in 1893. Het gebouw werd geproduceerd als prefab door Christian Thams in Orkanger en vervoerd naar Amerika. Dit was het begin van een avontuurlijke reis voor het paviljoen. Na de sluiting van de wereldtentoonstelling, is het gebouw verplaatst en verscheidene keren van eigenaar veranderd. In 2012 verzamelde een delegatie uit Orkanger geld in om Little Norway te kopen en terug te brengen naar ‘huis’. Het project heette dan ook “Prosjekt Heimatt”. In 2015 begon de ontmanteling en werd de kerk verscheept naar Orkanger. Na 123 jaar was Little Norway weer thuis en twee jaar later vond de feestelijke opening plaats.

Damphuset

Christian Thams had in Orkanger een zagerij en houthandel die in 1872 tot de grond toe afbrandde. Zijn zoon Marentiums nam het bedrijf over en bouwde een groot bakstenen gebouw dat een grote stoommachine moest huisvesten, Dampmaskinehuset.

In 2011 is het huis aangkocht door Iren en Eduard Poort met als doel om het historische pand te gebruiken voor evenementen. Tijdens een grote verbouwing in 2013 werden er nog fabriekswerktuigen, foto’s en zelfs een urenstaat van begin 20e eeuw gevonden. Met heeft de origenele gevel behouden en het interieur ademt weer de sfeer van vroeger. Vanaf 2020 doet Dampmaskinehuset, afgekort tot Damphuset, ook dienst als restaurant. Een prachtig pauzeplekje langs (de alternatieve route van) het Olavspad.

Voor meer informatie: kijk op de website van Damphuset

uitgelicht orkanger2uitgelicht orkanger3uitgelicht orkanger4uitgelicht orkanger1