Het indrukwekkende fort is gelegen op een heuvel ten oosten van de stad Trondheim en werd gebouwd na de grote stadsbrand in 1681 om de stad te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten. De bouw was voltooid in 1685 en bood bescherming tijdens de belegering van Zweedse troepen in 1718.

Het fort biedt een spectaculair uitzicht over Trondheim en zijn omgeving: het fjord en de bergen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fjord gebruikt door de nazi-troepen. Midden in het fort, bij de oecumenische kapel, bevindt zich de plek waar 23 Noorse patriotten werden geëxecuteerd door de nazi’s.

Kristiansten Festning is inmiddels nationaal erfgoed, en de kerker en het museum zijn de belangrijkste attracties. Het fort wordt omgeven door een groot recreatiegebied, dat toegankelijk is voor het publiek. De vlag, die vanuit het grootste deel van de stad te zien is, wordt gehesen als het fort open is. De poorten zijn het hele jaar door elke dag open.


uitgelicht kristiansten1uitgelicht kristiansten3uitgelicht kristiansten4uitgelicht kristiansten5uitgelicht kristiansten12uitgelicht kristiansten13uitgelicht kristiansten14uitgelicht kristiansten15uitgelicht kristiansten16uitgelicht kristiansten11uitgelicht kristiansten7uitgelicht kristiansten8uitgelicht kristiansten9uitgelicht kristiansten10uitgelicht kristiansten17uitgelicht kristiansten18uitgelicht kristiansten20uitgelicht kristiansten21