BirkebeinerVoor de bibliotheek van Lillehammer staat een standbeeld genaamd “Birkebeiner”.

Het standbeeld Birkebeiner vertelt het verhaal van Thorstein Skevla en Skjerwald Skrukka, twee mannen die in 1206 met de tweejarige kroonprins Hågon Hågonson (Hågon IV) al skiënd door de bergen vluchtten en hem zo uit handen van de vijand wisten te houden. Na een tweehonderd kilometer zware tocht konden zij hem pas in veiligheidheid brengen.

Sinds 1932 wordt iedere winter over een deel van dit traject een langlaufmarathon gebouden: Birkebeinerrennet. Elke Noor móet die een keer gedaan hebben. Het traject is 54 kilometer lang en start in Rena. De finish is in Lillehammer. De wedstrijd is in klassieke stijl en om de legendarische Thorstein en Skjerwald te eren, is een rugzak van 3,5 kg (symbolisch voor het gewicht van een peuter) verplicht. De Birkebeiner is de beroemdste en populairste Noorse langlaufwedstrijd, met meer dan tienduizend deelnemers.

Tegenwoordig zijn er ook ‘s zomers twee grote sportevenementen: de Birkebeinerløppet, een hardloopwedstrijd van 21 km, en de Birkebeinerrittet, een mountainbikewedstrijd van 91 km over de Birkebeinerveien naar Østerdalen. Aan de fietstocht mogen zeshonderd buitenlandse fietsers meedoen. Behalve de symbolische rugzak van 3,5 kg, is ook een helm verplicht.

“Birkebeiner” is het schoeisel van berkenschors voor skiërs uit de middeleeuwen.

Birkebeiner, LillehammerBirkebeinerrennet - foto Torstein Frogner