Tada….🥁🥁🥁 De ‘aanlooproute’ heeft nu een naam: Kristiansroute. Deze naam is gekozen vanwege het startpunt, Kristiansand, en het eindpunt, Kristiania, de oude naam van Oslo.
Ik had een prijsvraag op Facebook en LinkedIn geplaatst ‘wie bedenkt er een mooie naam voor de route’. De naam Kristiansroute werd niet exact genoemd, maar drie mensen kwamen heel dicht in de buurt.
Johan Koning zat er het dichtste bij met ‘Kristianspad’. Toch heb ik niet voor ‘pad’, maar voor ‘route’ gekozen omdat ik dat meer bij een fietsroute vind passen. Route is in het Engels ook route en het Noorse ‘rute’ klinkt hetzelfde. En Het Olavspad dan? Zul je je misschien afvragen. Die heeft ook ‘pad’ in de naam. Deze naam heb ik echter niet zelf verzonnen, maar bestond al. Behalve Johan, zijn er nog twee mensen die de link legden met de oude naam van Oslo: Ageeth Bredewold en Ronald Bijtenhoorn.
In de Middeleeuwen heette Oslo 'Ánslo' of 'Áslo' en later 'Óslo' of 'Opslo'. In 1624 werd de stad grotendeels door een brand verwoest, maar koning Christiaan IV van Denemarken en Noorwegen liet de stad iets meer naar het westen herbouwen en gaf het de naam Christiania, vernoemd naar zichzelf.
Een klein deel van de stad bleef Oslo heetten. Volgens een officiële spellingshervorming (die de ch in de k veranderde) werd de naam in 1877 veranderd in Kristiania. In hetzelfde jaar veranderde ook Christiansand in Kristiansand. In 1925 werd de naam weer terug veranderd in Oslo. Het oorspronkelijke oostelijke deel van de stad, wat al Oslo heette, werd van toen af Gamle Oslo of Gamlebyen genoemd.
Ik heb nog wel uitgezocht of de naam niet gevoelig ligt vanwege de Deens-Noorse geschiedenis, maar dat blijkt niet zo te zijn. De route is dus nog in ontwikkeling, maar je kan hier alvast wat informatie vinden: Kristiansroute.
Johan, Ageeth en Ronald krijgen persoonlijk bericht.