uitgelicht tour de dovre13Als je een paar dagen extra hebt, is de Tour de Dovre een echte aanrader. Het is een 125 km lange schitterende route rondom Dovre nasjonalpark. De nieuwe fietsroute is in 2017 geopend en laat je door drie nationale parken fietsen: Dovrefjell-Sunndalsfjella, Rondane en Dovre. Onderweg bewonder je de iconische bergen, idyllische landschappen en de mooiste boerenvallei van Noorwegen. De GPS-track en deze routebeschrijving gaan uit van Dombås als startpunt, met als fietsrichting ‘met de klok mee’. De route kan echter in beide richtingen worden gefietst en je kan op elk willekeurige plek beginnen. Andere handige startpunten zijn Dovre en Hjerkinn.
Als je de route wilt combineren met het Olavspad, dan zou je, aangekomen in Dovre, deze route tegen de klok in kunnen fietsen en bij Hjerkinn het Olavspad weer vervolgen. Je mist dan het stadje Dombås.

De Route

  • Afstand: 125 kilometer
  • Start/einde: Dombås (of Dovre, of Hjerkinn)
  • Geheel bewegwijzerd (rode bordjes met 'TourdeDovre')
  • Download hier de GPS-track.
  • Wegdek: (ongeveer) 1/3 geasfalteerd en 2/3 onverhard
  • Hoogstepunt: 1175m
  • Moeilijkheidsgraad: redelijk tot zwaar. De eerste kilometer vanuit Dombås is gelijk de steilste klim.
  • Beste seizoen: de weg door Grimdalen opent 5 juni. De weg blijft open zolang er geen sneeuw ligt, meestal tot begin oktober
  • Soort fiets: een fiets met minimaal zeven versnellingen. Racefietsen zijn ongeschikt (te dunne banden)
  • Drukte: rustig

N.B. De route tussen drie prachtige nationale parken maakt de Tour de Dovre uniek. Je kunt in principe overal komen, maar houd er rekening mee dat er enkele beschermde gebieden op de route zijn (bijvoorbeeld het Fokstumyra-natuurreservaat) die in bepaalde periodes van het jaar beperkt toegankelijk zijn. Over het algemeen is fietsen verboden in nationale parken, maar wel toegestaan op bepaalde routes. Houd altijd rekening met zowel de natuur als de dieren.

Hoogtepunten

Einbustugu

Een klein museum in Dombås met voorwerpen en aantekeningen van de bekende amateurastronoom Sigurd Einbu (1866-1946).

Fokstumyra

Tussen Dombås en Hjerkinn ligt natuurreservaat Fokstumyra. In dit grootste hoogveenmoeras van Europa zijn meer dan honderd vogelsoorten te vinden. Niet alleen vogels die hier broeden, maar ook veel trekvogels doen het relatief kleine reservaat aan. De echte vogelaar komt hier voor de giervalk, goudadelaar, roodkeelduiker, kraanvogel en grauwe franjepoot. Maar er is zo veel meer te zien, waaronder de strandloper, kemphaan, sneeuwhoen, steenarend, goudplevier, watersnip, tureluur, kramsvogel, koperwiek en sneeuwgors. Dit moerassige gebied is vrij toegankelijk. Alleen in het broedseizoen tussen 1 mei en 1 augustus dient de bezoeker op de paden te blijven.

De Eysteinkirke

De Eysteinkirke, gebouwd voor reizigers en pelgrims, stamt uit 1969 en ligt op de grens van Hedmark, Oppland en Sør-Trøndelag. De naam refereert aan koning Eystein Magnusson die tussen 1103 en 1123 het land regeerde. Onder zijn bewind werd de eerste kerk in deze regio gebouwd. De architect van dit moderne kerkgebouw is Magnus Poulsson. Voor het silhouet heeft hij zich laten inspireren door de berg Snøhetta. De grondstoffen voor het beton waaruit de kerk is opgetrokken komen uit de regio. Als de zon schijnt kun je pyriet uit de mijn van Hjerkinn zien glinsteren.

Folldal

Folldal is een oud mijnwerkersstadje en heeft een museum dat daar nog aan herinnert.

Haverdalseter touristhytte

De omweg langs een zeventien kilometer lange doodlopende weg is zeker de moeite waard. De boerderij functioneert zoals honderd jaar geleden en heeft een eigen microzuivelfabriek waar men zure room en bruine kaas maakt. Je kunt daar ook overnachten.

Onderweg

Toiletten

Je kan gebruik maken van het toilet in Grimsdalshytta of van de buitentoiletten bij de rustplaatsen.

Drinkwater uit rivieren en stroompjes

Voel je vrij om je bidon te vullen met het water dat uit de bergen stroomt. Drink alleen van stromend water.

Eten en drinken

In Dombås, Hjerkinn, Folldal en Dovre zijn diverse eetgelegenheden. Ook kun je eten bij Grimsdalshytta (aan de route) of bij Haverdalseter touristhutte (zeventien kilometer van de route).

Tip: In het toeristencentrum in Dombås vind je alle informatie over deze route en kun je een muskusossensafari boeken.

Meer informatie is te vinden op de Engelstalige website van Tour de Dovre


uitgelicht tour de dovre1uitgelicht tour de dovre2uitgelicht tour de dovre3uitgelicht tour de dovre4uitgelicht tour de dovre5uitgelicht tour de dovre6uitgelicht tour de dovre7Fokstuguuitgelicht tour de dovre9uitgelicht tour de dovre10Grimsdalen-2-foto-Yngve Ask mountains of NorwayGrimsdalen-1-foto-Yngve Ask Mountains of NorwayKerk van Dombåsuitgelicht tour de dovre12uitgelicht tour de dovre14uitgelicht tour de dovre15uitgelicht tour de dovre16uitgelicht tour de dovre17uitgelicht tour de dovre18uitgelicht tour de dovre19uitgelicht tour de dovre20uitgelicht tour de dovre21Camping HjerkinnZicht op Dombås