Op 12 mei verschijnt de fietsgids van de pelgrimsroute van Oslo naar Trondheim: Het Olavspad.
Wat heb ik er naar uitgezien om dit heugelijke nieuws te vertellen! Er werd de laatste weken nog heel druk geredigeerd, gecontroleerd, geadviseerd en gecorrigeerd. Letterlijk millimeterwerk! Op dit moment ligt hij bij de drukker, maar hij is alvast te bestellen. Mijn allereerste fietsgids! Mogen er nog velen volgen…

Het Olavspad
Gudbrandsdalsleden Noorwegen : Van Oslo naar Trondheim
Fietsgids bij de pelgrimsroute naar Nidaros

Nederlandstalige fietsgids van het Olavspad. Uitgegeven in een formaat dat past in een stuurtas of in de kaarthoes er bovenop. De spiraalrug zorgt ervoor dat je onderweg makkelijk kan omslaan. Deze fietsgids is in fullcolor, rijk geïllustreerd en bevat:

Lees meer en bestel alvast...

En nu?

Nou hoopte ik weer alle tijd van de wereld te hebben en in zeven sloten tegelijk te kunnen fietsen. Of desnoods tien. Maar in plaats daarvan vlieg ik heen en weer tussen bestemmingen die allemaal ver buiten mijn comfortzone liggen (maar o zo leerzaam zijn): lezingen geven en interviews houden.

En hoe ironisch: ik schrijf over pelgrimeren op de fiets, over de prachtige Noorse natuur, over rust en ontspanning, de hele dag buiten zijn, de wind en de zonnestralen op je wangen voelen… En ondertussen zit ik al maandenlang niet op een zadel, maar op een bureaustoel, hou ik geen stuur vast, maar toetsenbord en muis, en zie ik de prachtige natuur alleen maar in mijn eigen getypte teksten en foto’s op het computerscherm waar ik veel te lang achter zit. Ja, echt veel te lang! En daar kom je achter, als je, wanneer er objecten van je scherm verdwijnen, op de grond kijkt of het daar terecht is gekomen... Of als je iets met een pen op papier schrijft en vervolgens ontdekt dat een balpen geen enkele mogelijkheid heeft tot het opslaan van een tekst. En toen Remy mij onlangs pestkoppie noemen (ja, echt), verstond ik ‘paste copy’. Verder gaat het uitstekend met me! Het zou natuurlijk wel zorgelijk worden wanneer ik de van het beeldscherm verdwenen objecten ook daadwerkelijk op de grond naast mijn bureaustoel vind.

Interview en lezing

  • Luister hier de aflevering Pelgrimeren Op Twee Wielen van de Fietsvakantie Podcast.
    In deze podcast een interview over mijn fietsreizen en Het Olavspad in het bijzonder.
  • Op vrijdag 23 april 2021 om 12:30 uur geef ik een lezing op de online Fiets- en wandelbeurs: Het Olavspad op twee wielen.
    Tickets en informatie.

Bekijk hier alvast de introductie voor de lezing voor een sfeerimpressie (4 min.):

Introductie presentatie Fiets- en Wandelbeurs

Zodra er meer data bekend zijn van lezingen, verschijnen die in de Agenda op de website van Via Gaia.

Plannen

Ondertussen is de voorbereiding voor de komende reis voor de volgende gids al in volle gang, maar het is nog spannend of ik deze zomer weer naar Scandinavië kan. Het Olavspad in Noorwegen is een zelfstandige route, maar zal in de toekomst gecombineerd kunnen worden met het Zweedse St. Olavspad en een route die deze beide pelgrimsroutes verbindt. Afgelopen zomer kon ik vanwege corona deze fietsroute niet afmaken en fingers crossed voor komende zomer!
Remy en ik hebben ook samen nog fietsplannen. Een heleboel zelfs. Afhankelijk van de ontwikkeling van de coronasituatie hebben we plan A t/m Y (25 plannen vonden we genoeg). Maar daarover later meer.

Over de nieuwsbrief Op Twee Wielen

Tot voor kort schreef ik deze nieuwsbrief alleen tijdens onze fietsreizen (‘onze’ = Remy en ik). De grens tussen het ontwikkelen van fietsroutes als werk en het fietsen van fietsroutes als hobby is heel dun. Zo heb ik vorig jaar voor ‘mijn werk’ in Noorwegen gefietst, maar ondertussen was het fietsvakantiegevoel tijdens die reis nooit helemaal weg. Het schrijven over dit Olavs-project in de nieuwsbrief voelde daarom voor mij logisch, al kan het ook gelezen worden al ‘reclamepraatje’.

Voorlopig zal de nieuwsbrief van Op Twee Wielen zowel over onze fietsreizen gaan, als over de fietsprojecten van Via Gaia. Misschien wordt in de toekomst de scheidslijn groter of zijn er andere redenen om het te gaan scheiden, maar nu laat ik het zo. Je kan je altijd afmelden, als je geen nieuwsbrief meer wil.

Hartelijk groeten, ook namens Remy,
Gea van Veen