De Route

  • Afstand: fietsroute 45 km, wandelroute 2 km
  • Start/einde: Oppdal centrum.
  • De GPS-track van de fietsroute is in te vinden in de Route-App van de Fietsvakantiewinkel of via de QR-code in de gids Gudbrandsdalsleden.
  • De GPS-track van de wandelroute is hier te downloaden.
  • Wegdek: verhard
  • Hoogste punt: 800 meter (je start op 500 meter)
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk. Er wordt geklommen, maar niet steil.
  • Beste seizoen: juni tot september (daarvoor en daarna kan er sneeuw liggen)
  • Soort fiets: een fiets met minimaal zeven versnellingen is aan te raden
  • Drukte: de eerste en laatste paar kilometers fiets je deels langs en deels over een redelijk drukke weg. Daartussen is het zeer rustig.

De route

Ten noordwesten van Oppdall ligt het meer Gjevillvatnet, omgeven door bergen met groene berghellingen en besneeuwde bergtoppen. De fietsroute daar naar toe is een tip van de pelgrimscoördinator van Dovrefjell. Het is vooral een 'mooi-weer-route', aan het meer ligt een idyllisch zwemstrandje waar je eventueel kan overnachten in een gapahuk (shelter).

Op het kaartje (klik/tap om te vergroten) zie je dat je heen en terug fiets met een afwijkende terugweg ten zuiden van het meer. Het gunstigste is om de Nerskogvegen de heenweg te nemen en de Osvegen de terugweg. Dan vallen namelijk de stijgingspercentages mee.

Vanuit Oppdal kun je er een dagtocht van maken. De hele route is 45 kilometer en bij het zwemstrandje ga je weer terug. Net buiten Oppdal, tegenover Oppdal kirke ligt een grafveld, Vang gravfelt. Deze plek leent zich uitstekend voor een prachtige wandeling.

Onderweg

Hoogtepunten

Bij km. 2,5: Oppdal kirke. De kerk stamt uit 1651 en vervangt een staafkerk die er in de middeleeuwen stond. Het charmante witte kerkgebouw heeft een aantrekkelijk interieur met veel houtsnijwerk. Er staat een houten kist uit de dertiende eeuw die waarschijnlijk gebruikt werd om miskledij en kerktextiel in op te bergen. Mogelijk is deze gemodelleerd naar de schrijn van Olav de heilige. Een mijlpaal meldt voor pelgrims dat het nog 153 km naar Nidaros (Trondheim) is.

Bij km. 2,5, tegenover de kerk, aan de andere kant van de weg: Vang gravfelt. Meer dan 750 grafheuvels uit de Vikingtijd zijn hier geteld en dat maakt Vang gravfelt tot Noorwegens omvangrijkste begraafplaats uit de oude tijd. Door dit terrein met parkachtige eigenschappen is een rondwandeling van een half uur uitgezet. Klik/tap op de kaart om te vergroten

Bij km. 30,7 (op de terugweg) heb je een prachtig uitzicht als je even de Kanniksætrevegen ingaat, ongeveer 700 meter.

Toiletten

Er is een toiletgebouw bij Oppdal kirke en een bij de (fiets)parkeerplaats bij Vang

Drinkwater

Behalve bij bovengenoemde toiletten is er nergens op de route drinkwater te halen. Neem voldoende mee vanuit Oppdal

Eten en drinken

Neem eten en drinken mee vanuit Oppdal (meerdere supermarkten). Eventueel kun je onderweg nog wat halen bij een kleine supermarkt, net buiten route, aan de Festavegen (zie kaart en GPS-track)

Overnachten

In Oppdal zijn diverse hotels, B&B's en pelgrimsaccommodaties (zie ook deze lijst)


 Foto's fietsroute

 oppdalroute2oppdalroute4oppdalroute5oppdalroute7oppdalroute8oppdalroute9oppdalroute10oppdalroute11oppdalroute12oppdalroute14oppdalroute15oppdalroute16oppdalroute17oppdalroute18oppdalroute19oppdalroute21oppdalroute22oppdalroute23oppdalroute24oppdalroute25oppdalroute26oppdalroute27

Foto's Vang gravfelt

vanggravfelt2vanggravfelt3vanggravfelt4vanggravfelt5vanggravfelt6vanggravfelt7vanggravfelt8vanggravfelt9vanggravfelt14vanggravfelt17vanggravfelt18vanggravfelt19vanggravfelt20