De fietsroute over het schiereiland Nes en het eiland HelgøyaVoor deze fietstocht over het schiereiland Nes naar het eiland Helgøya, midden in Mjøsa, kun je makkelijk een of twee dagen uittrekken. Zorg dat je met de klok mee fietst. Op die manier heb onderweg de mooiste vergezichten! De route is gevarieerd en voert door een glooiend en levend cultuurlandschap. Er zijn tal van bezienswaardigheden onderweg. In de gids worden er maar een paar beschreven, maar kijk vooral op de website van Midt i Mjøsa voor een volledig overzicht.

Onderweg fiets je een groot deel langs Mjøsa. Stop gerust voor een verkoelende duik, dit is overal toegestaan! Je fietst langs boerderijwinkeltjes, een historische tuin, verschillende café’s en ondertussen geniet je van veel prachtige vergezichten.

Als je voor deze route twee dagen neemt, kun je overnachten op de prachtige herenboerderij Hoel Gård of je tent op te zetten op Skurven, het recreatieterrein op Helgøya waar overnachten is toegestaan. Het meer is heerlijk om in te zwemmen en bij beide overnachtingsplaatsen zijn er meerdere mogelijkheden voor een fijne avondwandeling. Op Hoel Gård waan je je even terug in de tijd. De omgeving straalt rust uit en de geschiedenis zit voelbaar in de muren.

Helgøya is het grootste eiland in het binnenland van Noorwegen. Het heeft een belangrijke rol gespeeld in de regionale geschiedenis. De ligging van het eiland zorgde ervoor dat zowel koningen als de bisschop in Hamar het graag in bezit hadden. Diegene die controle had over Helgøya, had immers controle over heel Mjøsa. Een belangrijk feit in een tijd waar Mjøsa de voornaamste transportader was.

De RouteSykling på Nes & Helgøya (foto: Øyvind Wold)

  • Afstand: 79 kilometer;
  • Start/einde: Brumunddal torg (pleintje met fontein) aan de Brugata in Brumunddal;
  • De route is niet bewegwijzerd;
  • GPS-track is in te vinden in de Route-App van de Fietsvakantiewinkel of via de QR-code in de gids Gudbrandsdalsleden.
  • Wegdek: (ongeveer) 3/4 geasfalteerd en 1/4 onverhard;
  • Moeilijkheidsgraad: redelijk;
  • Beste seizoen: half mei tot eind september;
  • Soort fiets: alle fietsen, behalve de racefiets;
  • Drukte: de route gaat voor het grootste deel over autoluwe wegen.

Hoogtepunten

Kvarstad Gårdsbutikk

Een boerderijwinkel en café met landelijke charme. Kvarstad is een grote hereboerderij met een prachtige ligging, midden tussen akkers. De winkel en het café zijn volledig zelfbediend en iedere dag open. Dit is tevens een pelgrimsherberg.

Fremstad gård

Een gezellig kleine boerderij met een groot hart voor bessen. Frambozen, rode en zwarte bessen en aronia (appelbes) staan hier in lange rijen achter de schuur. Bezoekers kunnen tegen betaling de bessen zelf plukken of de van deze bessen huisgemaakte jam kopen.

Kalkovens in Bergevika

Industrieel cultureel erfgoed uit het begin van de vorige eeuw. Helgøya bestaat uit kalkrijke grond en aan de westkant van het eiland komt de kalksteen aan de oppervlakte. Al in de middeleeuwen werd hier kalksteen gewonnen dat gebruikt werd voor de bouw van onder andere kerken.

Nes kirke

Deze kerk is gebouwd op de plaats waar eerst een zogenaamd Viking hov was, een plaats waar de Vikingen hun goden (de Norrøne goden) vereerden. Het eerste deel van de kerk werd gebouwd in 1250 en de kerk is sindsdien steeds uitgebreid. In tegenstelling tot in andere delen van Noorwegen werden kerken rond de Mjøsa gebouwd in zandsteen. Dit is te danken aan de speciale geologische afzettingen in dit gebied. De kerk is open voor bezoek gedurende de zomermaanden.

Hovelsrud historisk hage

Hovelsrud Gård is een prachtig voorbeeld van de herenboerderijen die deze regio rijk is. De boerderij is gerestaureerd volgens traditionele principes. Het hoofdbebouw heeft dan ook vrijwel dezelfde kleur als het had in 1840. De tuin is ook op dezelfde manier gerestaureerd en aangelegd volgens tekeningen uit dezelfde tijd. De tuin is open voor bezoek tegen betaling (check de openingstijden) en op zondagen is er een rondleiding. Bij de boerderij is ook een winkeltje met producten uit eigen tuin.

Skafferiet

Op de zuidpunt van Helgøya ligt het gezellige zomercafé Skafferiet. Neem hier een pauze en geniet van heerlijk versgebakken gebak in de schaduw van de appelbomen. Een wandeling naar de schitterende boerderij Hovinsholm is een aanrader.

Hoel Gård

Dit is een van de grootste boerderijen op Nes. De boerderij heeft een rijke geschiedenis en is nu een hotel met een eigen karakter. Dit is tevens een pelgrimsherberg.


uitgelicht nes helgoeya1uitgelicht nes helgoeya2Nes kirkeuitgelicht nes helgoeya4uitgelicht nes helgoeya5uitgelicht nes helgoeya6uitgelicht nes helgoeya7Nes & Helgøyauitgelicht nes helgoeya9Hoel Gård (foto: Ian Brodie)Helgøya Klatrepark (klimpark) uitgelicht nes helgoeya12uitgelicht nes helgoeya13uitgelicht nes helgoeya14Kvarstad Gårdsbutikk, caféuitgelicht nes helgoeya16uitgelicht nes helgoeya17uitgelicht nes helgoeya18uitgelicht nes helgoeya19uitgelicht nes helgoeya20uitgelicht nes helgoeya21uitgelicht nes helgoeya22uitgelicht nes helgoeya23


Renée Dekker van Visit InnlandetDeze route staat ook in de gids beschreven en wordt aangeboden door Renée Dekker van Visit Øst-Norge.
Op Mjossykling.no zijn meer routesuggesties te vinden voor Nes en Helgøya.

Foto: Renée Dekker van Visit Øst-Norge (© Visit Øst-Norge/Hans Haug)