overzichtskaartaanlooprouteVanaf april 2022 vaart er een nieuwe veerboot van Eemshaven naar Kristiansand. Momenteel wordt er gewerkt aan een ‘aanlooproute’ van Kristiansand naar Oslo, het startpunt van Het Olavspad.

Deze aanlooproute is een prachtige route van Kristiansand, langs de scherenkust van zuidoost Noordwegen, naar Oslo. Onderweg fiets je langs mooie zandstranden en indrukkende fjorden, door pittoreske vissersdorpjes met charmante witte huisjes. Deze regio staat bekend als ‘het glimlachende zuiden’ met de meeste zonuren van heel Noorwegen.

De route volgt onder andere delen van de North Sea Cycle Route, de oude E18 en twee pelgrimspaden, Borgleden en Tunsbergleden.
Zij die met de veerboot aankomen in Langesund, Larvik of Sandefjord kunnen in die betreffende havens de route oppakken.

Vanaf Horten, na 335 km, wordt de route opgedeeld in drie aftakkingen die aansluiting hebben aan Het Olavspad en Onderweg naar St. Olav:

  • Van Horten naar Oslo langs de westelijk kant van het Oslofjord (108 km)
  • Van Horten naar Oslo langs de oostelijk kant van het Oslofjord (78 km)
  • Van Horten naar Skillingfors in Zweden (155 km)

De gids van deze route op z'n vroegst eind 2023 gepubliceerd.

larvik camping

Foto: Larvik, zomer 2021

Prijsvraag

Wie weet er een mooie naam voor deze fietsroute? De werktitel is Aanlooproute, maar ik geef toe, die naam loopt niet lekker. En daarnaast wordt hij helemaal niet gelopen, maar gefietst.
Deze zomer fiets ik deze route zelf. Heen en terug. Ik hoop ondertussen alvast wat mooie namen van jullie te hebben ontvangen zodat ik na, of misschien al tijdens, het fietsen een eureka-moment krijg. Zo van ‘ja, dat is ‘em!’

De winnaar krijgt de fietsgids die van deze route wordt gemaakt. Plus eeuwige roem omdat jouw naam als bedenker in de gids wordt vermeld (tenzij je dat pertinent niet wilt).

Ik geef je alvast een paar hints mee:
-
de route loopt van Kristiansand, langs de scherenkust van zuidoost Noordwegen, naar Oslo
- de route loopt langs het Skagerrak en het Oslofjord
- het eindpunt, Oslo, is het startpunt van In het spoor van Olav de Heilige, maar er zijn meer route die in Oslo starten. Het hoeft niet gerelateerd te zijn St. Olav
- je fietst langs mooie zandstranden en indrukkende fjorden, door pittoreske vissersdorpjes met charmante witte huisjes
- deze regio staat bekend als ‘het glimlachende zuiden’ met de meeste zonuren van heel Noorwegen
- de route volgt onder andere delen van de North Sea Cycle Route, delen van de oude snelweg E18 en delen van twee pelgrimsroutes, Borgleden en Tunsbergleden

Sluitingsdatum: vrijdag 1 juli.