uitgelicht tour de dovre 26[This text isn't translated yet, go to the official website of Tour de Dovre for information in English]

Als je een paar dagen extra hebt, is de Tour de Dovre een echte aanrader. Het is een 125 km lange schitterende route rondom Dovre nasjonalpark. De nieuwe fietsroute is in 2017 geopend en laat je door drie nationale parken fietsen: Dovrefjell-Sunndalsfjella, Rondane en Dovre. Onderweg bewonder je de iconische bergen, idyllische landschappen en de mooiste boerenvallei van Noorwegen. De GPS-track en deze routebeschrijving gaan uit van Dombås als startpunt, met als fietsrichting ‘met de klok mee’. De route kan echter in beide richtingen worden gefietst en je kan op elk willekeurige plek beginnen. Andere handige startpunten zijn Dovre en Hjerkinn.
Als je de route wilt combineren met het Olavspad, dan zou je, aangekomen in Dovre, deze route tegen de klok in kunnen fietsen en bij Hjerkinn het Olavspad weer vervolgen. Je mist dan het stadje Dombås.

De Route

  • Afstand: 125 kilometer
  • Start/einde: Dombås (of Dovre, of Hjerkinn)
  • Geheel bewegwijzerd (rode bordjes met 'TourdeDovre')
  • Download hier de GPS-track.
  • Wegdek: (ongeveer) 1/3 geasfalteerd en 2/3 onverhard
  • Hoogstepunt: 1175m
  • Moeilijkheidsgraad: redelijk tot zwaar. De eerste kilometer vanuit Dombås is gelijk de steilste klim.
  • Beste seizoen: de weg door Grimdalen opent 5 juni. De weg blijft open zolang er geen sneeuw ligt, meestal tot begin oktober
  • Soort fiets: een fiets met minimaal zeven versnellingen. Racefietsen zijn ongeschikt (te dunne banden)
  • Drukte: rustig

N.B. De route tussen drie prachtige nationale parken maakt de Tour de Dovre uniek. Je kunt in principe overal komen, maar houd er rekening mee dat er enkele beschermde gebieden op de route zijn (bijvoorbeeld het Fokstumyra-natuurreservaat) die in bepaalde periodes van het jaar beperkt toegankelijk zijn. Over het algemeen is fietsen verboden in nationale parken, maar wel toegestaan op bepaalde routes. Houd altijd rekening met zowel de natuur als de dieren.

Hoogtepunten

Einbustugu

Een klein museum in Dombås met voorwerpen en aantekeningen van de bekende amateurastronoom Sigurd Einbu (1866-1946).

Fokstumyra

Tussen Dombås en Hjerkinn ligt natuurreservaat Fokstumyra. In dit grootste hoogveenmoeras van Europa zijn meer dan honderd vogelsoorten te vinden. Niet alleen vogels die hier broeden, maar ook veel trekvogels doen het relatief kleine reservaat aan. De echte vogelaar komt hier voor de giervalk, goudadelaar, roodkeelduiker, kraanvogel en grauwe franjepoot. Maar er is zo veel meer te zien, waaronder de strandloper, kemphaan, sneeuwhoen, steenarend, goudplevier, watersnip, tureluur, kramsvogel, koperwiek en sneeuwgors. Dit moerassige gebied is vrij toegankelijk. Alleen in het broedseizoen tussen 1 mei en 1 augustus dient de bezoeker op de paden te blijven.

De Eysteinkirke

De Eysteinkirke, gebouwd voor reizigers en pelgrims, stamt uit 1969 en ligt op de grens van Hedmark, Oppland en Sør-Trøndelag. De naam refereert aan koning Eystein Magnusson die tussen 1103 en 1123 het land regeerde. Onder zijn bewind werd de eerste kerk in deze regio gebouwd. De architect van dit moderne kerkgebouw is Magnus Poulsson. Voor het silhouet heeft hij zich laten inspireren door de berg Snøhetta. De grondstoffen voor het beton waaruit de kerk is opgetrokken komen uit de regio. Als de zon schijnt kun je pyriet uit de mijn van Hjerkinn zien glinsteren.

Folldal

Folldal is een oud mijnwerkersstadje en heeft een museum dat daar nog aan herinnert.

Haverdalseter touristhytte

De omweg langs een zeventien kilometer lange doodlopende weg is zeker de moeite waard. De boerderij functioneert zoals honderd jaar geleden en heeft een eigen microzuivelfabriek waar men zure room en bruine kaas maakt. Je kunt daar ook overnachten.

Onderweg

Toiletten

Je kan gebruik maken van het toilet in Grimsdalshytta of van de buitentoiletten bij de rustplaatsen.

Drinkwater uit rivieren en stroompjes

Voel je vrij om je bidon te vullen met het water dat uit de bergen stroomt. Drink alleen van stromend water.

Eten en drinken

In Dombås, Hjerkinn, Folldal en Dovre zijn diverse eetgelegenheden. Ook kun je eten bij Grimsdalshytta (aan de route) of bij Haverdalseter touristhutte (zeventien kilometer van de route).

Tip: In het toeristencentrum in Dombås vind je alle informatie over deze route en kun je een muskusossensafari boeken.

Meer informatie is te vinden op de Engelstalige website van Tour de Dovre


uitgelicht tour de dovre 01 dombas oppdal 1 Dombås - Hjerkinn (foto: Øyvind Wold) uitgelicht tour de dovre 02 dombas oppdal 2 dombas oppdal 3 Dombås - Hjerkinn (foto: Øyvind Wold) uitgelicht tour de dovre 03 uitgelicht tour de dovre 04 uitgelicht tour de dovre 05 dombas oppdal 4 dombas oppdal 5 uitgelicht tour de dovre 06 uitgelicht tour de dovre 07 dombas oppdal 6 dombas oppdal 7 dombas oppdal 8 uitgelicht tour de dovre 07a uitgelicht tour de dovre 08 uitgelicht tour de dovre 09uitgelicht tour de dovre 10uitgelicht tour de dovre 11uitgelicht tour de dovre 12uitgelicht tour de dovre 12auitgelicht tour de dovre 13uitgelicht tour de dovre 14uitgelicht tour de dovre 15uitgelicht tour de dovre 16uitgelicht tour de dovre 17uitgelicht tour de dovre 18uitgelicht tour de dovre 19uitgelicht tour de dovre 20uitgelicht tour de dovre 21uitgelicht tour de dovre 22uitgelicht tour de dovre 22auitgelicht tour de dovre 23uitgelicht tour de dovre 24uitgelicht tour de dovre 25uitgelicht tour de dovre 26uitgelicht tour de dovre 27uitgelicht tour de dovre 28Grimsdalen (foto: Yngve Ask, mountains of Norway)uitgelicht tour de dovre 30uitgelicht tour de dovre 31Dovre - Dombås (foto: Øyvind Wold)Dovre - Dombås (foto: Øyvind Wold)uitgelicht tour de dovre 34