Questions about the St. Olav's Way in Norway
Have a look at Practical, there may also be some answers to your questions.
Note: this page has not been translated yet. We will do our best to achieve this before half of June 2023.
Waar vind ik de websites waar in de gids naar verwezen wordt?
Op pagina 6 in de gids wordt uitgelegd hoe je de websites kan vinden waar in de gids naar verwezen wordt. Al deze verwijzingen worden weergegeven in Via-Gaia-groen. Je vindt ze terug op viagia.nl/links.
Ik heb hiervoor gekozen omdat ik hier makkelijker links kan wijzigen dan in een gedrukte gids… Daarbij zijn sommige URL’s zo vreselijk lang dat dat storend is om te lezen in een lopende zin.
Kan ik in het vroege voorjaar al Het Olavspad fietsen?
Tot in mei kan er nog sneeuw liggen, vooral in de hoger gelegen gebieden. Vanaf oktober kan het weer gaan sneeuwen. Behalve de sneeuw, zijn er nog een paar 'show stoppers':
- De extra route in de gids, Tour de Dovre, is pas half juni open en wordt gesloten als de eerste sneeuw valt.
- Dovrefjell is wel toegankelijk, maar af te raden bij slecht weer. Als er sneeuw ligt, zie je het pad niet.
- Wat de accommodaties betreft:
- Kamperen: veel campings gaan pas in juni open
- Pelgrimsaccommodaties: daarvan zijn er veel, maar een groot deel daarvan gaat pas in juni open. Sommige accommodaties, vooral de duurdere en luxere, zijn het hele jaar open
Je kan twee dingen doen:
1. Een planning maken van tevoren aan de hand van de accommodatielijst achter in de gids. In de meeste gevallen staan de openingstijden erbij. Alle campings, hotels, e.d. die niet aan het Olavpad verbonden zijn, staan niet in de gids, op een paar uitzonderingen na. Die zou je zelf moeten checken.
2. Toch op de bonnefooi gaan en voor lief nemen dat het soms lastig is een plek te vinden en je daarom af en toe moet wildkamperen. Als je dat wil…
Als je er voor kiest om buiten de aangeraden maanden (juni-september) te fietsen, dan ben ik benieuwd naar je bevindingen. Wil je me dat laten weten via het contactformulier? [link] Wellicht kan ik bovenstaande informatie dan nog verder aanvullen met jouw bijdrage.
Kan ik de auto ergens voor een paar weken parkeren in Oslo?
Parkeren in Oslo is een hele uitdaging. Je zou een van de pelgrimsaccommodaties, campings, hotels of WarmShower-hosts kunnen vragen of je de auto daar een paar weken kwijt kan. De hotels in het centrum hebben vaak maar heel beperkte parkeerruimte of helemaal niet, daar maak je eigenlijk geen kans. Probeer het vooral ver buiten het centrum of zelfs buiten Oslo. Het pelgrimscentrum in Oslo heeft in ieder geval geen plek.
Moet ik reserveren voor het meenemen van de fiets in trein of bus?
In de trein(en) tussen Oslo en Trondheim hoef je niet te reserveren. Hou er rekening meedat er weinig plekken zijn voor fietsen en je wellicht moet wachten op een volgende trein. Ik kreeg zelf deze tip, maar die heb ik nog nooit toegepast: reis je met regionale treinen, koop dan een flexibel ticket voor jezelf op de website van VY en koop het fietsticket in de trein.
De website van Vy is een duidelijke site waar het relatief eenvoudig is een ticket te kopen. In Oslo en Trondheim kun je ook tickets aan de balie kopen. Alle andere stations die er tussen liggen, zijn onbemand. Daar staan kaartautomaten.
Bij de bus moet je soms reserveren. Check de betreffende busmaatschappij. Als er ruimte is, dan kan de fiets mee. De chauffeur beslist of de fiets mee kan of niet, ook al heb je een reservering. Dat klinkt onduidelijk en eigenlijk is het dat ook. Kortom: probeer het, 'nee' heb je, 'ja' kun je krijgen.
Heb ik per se een pelgrimspaspoort nodig?
Nee, niet per se, maar het paspoort is handig om te overleggen bij accommodaties die een korting voor pelgrims hanteren. Ook krijg je met het paspoort soms gratis of goedkoper toegang bij bezienswaardigheden. Zo mag je bijvoorbeeld gratis naar binnen bij de kathedraal van Trondheim, de ruïnekathedraal in Hamar en de staafkerk in Ringebu. Het dragen van een pelgrimspaspoort is echter niet zo onmisbaar als bijvoorbeeld op de route naar Santiago waar je het echt nodig hebt om toegang te krijgen tot de refugio’s.
Met een pelgrimspaspoort waarin je onderweg stempels verzamelt bij accommodaties en kerken kun je in het pelgrimscentrum van Trondheim een (gratis) Olavsbrev (Olavsbrief) halen. Een diploma voor het voltooien van de tocht. Je hebt recht op de Olavsbrev als je tenminste de laatste 100 km hebt gefietst. Het pelgrimspaspoort met de gedateerde stempels biedt daarvoor het bewijs. De pas kost NOK 50 en is te bestellen bij de pelgrimscentra of via bol.com.
Is de route bewegwijzerd?
De fietsroute loopt 50% gelijk aan de (officiële) wandelroute. Op de trajecten die gelijk lopen met de wandelroute, kun je gebruik maken van de bewegwijzering van het officiële Olavspad. Deze trajecten worden aangegeven in de gids. De wandelroute is gemarkeerd met een logo: een combinatie van de icoontjes voor culturele bezienswaardigheden en het olavskruis. Het logo is te vinden op houten paaltjes, plastic schildjes, emaille bordjes en stenen. De markering is over het algemeen uitstekend.
Volg niet blindelings de routebordjes, maar check regelmatig de kaarten in de gids, en/of de gps-track, om te voorkomen dat je onverhoopt verkeerd fietst.
Wat voor soort accommodatie is een ‘pelgrimsherberg’?
De pelgrimsherbergen zijn overnachtingsmogelijkheden die speciaal voor pelgrims naar Trondheim zijn ingesteld. Ze zijn te herkennen aan een emaille bord met het logo van het Olavspad. Onder het kopje pelgrimsherberg is er grote variatie, maar ze hebben gemeen dat ze op passerende pelgrims zijn ingesteld en meestal schappelijk geprijsd zijn. Reserveren wordt in bijna alle gevallen aanbevolen.
Er zijn onbediende hutten (geen gastheer of -vrouw aanwezig) waar je voor je eigen eten moet zorgen en met meerdere mensen de slaapruimtes deelt. Soms is er geen douche of stromend water en is het toilet niet meer dan een eigentijdse versie van de ouderwetse poepdoos.
Dan zijn er accommodaties in parochiehuizen (menighetshus) waar de pelgrim een eenvoudig (veld)bed, kookgelegenheid en sanitaire voorzieningen tot zijn beschikking heeft tegen zeer billijke vergoeding.
Van de zes pelgrimscentra langs de route bieden er vier ook accommodatie: Hamar, Dale-Gudbrands Gard, Dovre en Trondheim.
Er zijn hostels (vandrerhjem), die alweer een stuk comfortabeler zijn en waar je vaak de keuze hebt tussen een goedkopere slaapzaal of een eigen, minder goedkope kamer. Dan zijn er de particuliere initiatieven bij boerderijen, te vergelijken met B&B’s, die kunnen variëren van eenvoudig tot comfortabel en waar de kosten vooral oplopen door het bijboeken van beddengoed en avondeten.
Er zijn ook hotels en pensions met het label pelgrimsherberg. Dit betekent dat er dan korting wordt gegeven op de prijs van een kamer. Bij vandrerhjems, B&B’s, pelgrimscentra, pensions en hotels wordt een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd. Van dit buffet kun je vaak zelf een lunchpakket (nistepakke) samenstellen (tegen een extra vergoeding).
Is het water uit de beekjes en meren drinkbaar?
In Noorwegen kun je het water in de bergen in de regel ongekookt en ongezuiverd drinken, maar omdat Het Olavspad hoofdzakelijk in de dalen en door het boerenland met grazend vee loopt, is het beter om de bidons te vullen bij kerkhoven (altijd een kraantje aanwezig) of een bewoner aan te spreken. Fris water zal je niet snel onthouden worden. In de hogere regionen (Dovrefjell) kun je het water wel zo drinken. Een Noorse regel is dat het water minstens over zeven stenen moet stromen om veilig te zijn. Andere vuistregels zijn: drink alleen van flink stromende wateren en vermijd de plekken waar vee graast.